Громадськості результати проекту Twinning


18 березня у Міністерстві освіти і науки за участю Представництва Європейського Союзу в Україні відбулася заключна конференція, присвячена завершенню проекту Twinning «Модернізація законодавчих стандартів та принципів освіти та навчання у відповідності до політики Європейського Союзу щодо навчання впродовж життя».



Ключові досягнення проекту, що спрямовані на реформування професійної освіти в Україні, презентували заступник Міністра освіти і науки, керівник Проекту від країни-бенефіціара Павло Полянський, керівник Проекту від консорціуму країн-членів ЄС Сюзан Готліб (Данія), а також українські та міжнародні експерти з Німеччини і Данії.

Відкриваючи конференцію, Павло Полянський зазначив, що метою проекту Twinning було вирішення не локальних проблем – як-от оновлення матеріальної бази в окремих навчальних закладах – , а модернізація українського законодавства про професійну освіту у відповідності до європейських вимог на досвіду країн-членів ЄС. «Адже модернізована, якісна система професійної освіти в Україні є запорукою підготовки висококваліфікований спеціалістів і, відповідно, успішного економічного розвитку країни», - наголосив Павло Полянський.

За словами заступника Міністра, робота велася в трьох ключових напрямах: 1) аналіз європейського та українського законодавства про професійну освіту з метою реформування останнього; 2) створення стратегії впровадження національної рамки кваліфікацій (НРК), яка дозволить модернізувати професійну освіту у країні і зробити її органічний складником європейської системи освіти; 3) розроблення критеріїв оцінювання якості професійної освіти.

Спільні напрацювання українських, данських і німецьких експертів в рамках проекту Twinning лягли в основу нового законопроекту «Про професійну освіту», рамкового закону «Про освіту», законопроекту про внесення змін до чинного Закону України «Про професійно-технічну освіту» та низки інших нормативних документів. «Новим законодавством передбачається створення в Україні принципово нового типу навчального закладу – регіонального центру професійної освіти, який має готувати спеціалістів за різними профілями (від фотографів і дизайнерів до слюсарів та кухарів), орієнтуючись на потреби свого регіону й країни. «Ці реформи ми здійснюємо в руслі загальнодержавної політики децентралізації та регіонального розвитку», - зазначив Павло Полянський.

Сюзан Готліб відзначила високу результативність проекту, яка стала можливою завдяки злагодженій роботі команди українських та європейських експертів. Також було наголошено, що на даному етапі важливо, аби всі напрацювання проекту переходили в дії та втілювалися освітянами у життя.

Віра Рибак, виступаючи від імені Представництва ЄС в Україні, зауважила, що проект Twinning дав добре підґрунтя для ефективної імплементації Угоди про асоціацію з ЄС. «Цей проект є внеском у реформування професійно-технічної освіти в Україні, що, своєю чергою, зробить внесок у розвиток української економіки», - зазначила Віра Рибак.

Насамкінець, керівники проекту висловили подяку всім експертам, роботодавцям, керівникам навчальних закладів, викладачам і майстрам виробничого навчання, за участю яких стала можливою реалізація проекту Twinning і від активної позиції яких залежатиме й успіх реформи професійної освіти надалі. Павло Полянський вручив Подяки Міністра освіти і науки України міжнародним експертам Проекту.



Огигінал новини «Громадськості результати проекту Twinning» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=3958
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php