Уповноважений ВРУ з прав людини надала відповідь на запит КМОППОіНУ щодо звуження прав працівників освіти


У відповідь звернення КМОППОіНУ щодо звуження прав працівників освіти Законами України “Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України” ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=3776 ) від 28.12.2014 № 76-УІІІ, “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов’язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці” від 28.12.2014 № 77-УІП, “Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо реформи міжбюджетних відносин” від 28.12.2014 № 79-VIII, “Про Державний бюджет України на 2015 рік” від 28.12.2014 № 80-УІІІ, Уповноважений ВРУ з прав людини В.В. Лутковська повідомила наступне.

Передбачені законами соціально-економічні права не є абсолютними. Механізм реалізації цих прав може бути змінений державою, зокрема, через неможливість їх фінансового забезпечення шляхом пропорційного перерозподілу коштів з метою збереження балансу інтересів усього суспільства (Рішення Конституційного Суду України від 26 грудня 2011 року № 20-рп/2011).

Положення частини третьої статті 22 Конституції України щодо недопущення звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод людини необхідно тлумачити в системному зв’язку з іншими положеннями Конституції України. Так, відповідно до частини четвертої статті 43 Конституції України кожен має право на належні, безпечні і здорові умови праці, на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом. Згідно з частиною третьою статті 46 Конституції України пенсії, інші види соціальних виплат та допомоги, що є основним джерелом існування, мають забезпечувати рівень життя, не нижчий від прожиткового мінімуму, встановленого законом.

Відповідно ставити під сумнів конституційність законодавчих положень, якими впроваджуються заходи, що призводять до скорочення розмірів соціальних виплат та заробітної плати, можна у разі, коли у результаті їх прийняття порушуються умови, закріплені в статтях 43 і 46 Конституції України, щодо визначення розміру таких виплат.

З огляду на викладене та на відсутність у зверненні тверджень про те, що прийняття вказаних Законів призвело до відповідних наслідків, підстави для внесення конституційного подання відсутні.



Лист:

Уповноважений ВРУ з прав людини надала відповідь на запит КМОППОіНУ щодо звуження прав працівників освіти ( /prog/data/upimages/upovn032015_1.JPG )

Уповноважений ВРУ з прав людини надала відповідь на запит КМОППОіНУ щодо звуження прав працівників освіти ( /prog/data/upimages/upovn032015_2.JPG )


profspilka.kiev.ua ( http://profspilka.kiev.ua/publikacii/novyny/3808-upovnovazheniy-vru-z-prav-lyudini-nadala-vdpovd-na-zapit.html )



Додатково:

ЦК Профспілки працівників освіти і науки України: Роз'яснення щодо реалізації пункту 9 розділу III «Прикінцеві положення» Закону України №76-VIII ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=3828 )



Огигінал новини «Уповноважений ВРУ з прав людини надала відповідь на запит КМОППОіНУ щодо звуження прав працівників освіти» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=3949
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php