«Урядовий кур’єр»: В Україні вперше переклали Коран українською мовою


Перекладач і дослідник Михайло Якубович переклав українською священну книгу мусульман – Коран. На це йому знадобилося п'ять років.

Український переклад книги вийде в Україні на початку березня.

Відомо, що перші спроби перекласти Коран староукраїнською мовою були зроблені ще в ХVII столітті. Сучасною українською мовою Коран пробував перекласти львівський поліглот Олександр Абранчак-Лисенецкий, але ці тексти так і не були опубліковані.

Михайло Якубович також зіткнувся з багатьма труднощами під час роботи над священним писанням мусульман, перш ніж переклад офіційно затвердила комісія в центрі Короля Фагда в Медині.

В Україні не було прямих перекладів з арабської мови, тільки якісь фрагменти, та й то не досить вдалі. Я дуже довго працював над ісламською релігійною лексикою, підбирав такі поняття, які з одного боку були б звичними для українського читача, з іншого — відображали сутність оригіналу, — сказав Якубович.

«За традицією в Саудівській Аравії паломникам, які залишають Священну Мекку, від імені короля дарують Коран їхньою рідною мовою. Раніше мусульманам з України вручали російський переклад. Тепер українці можуть отримувати цей дар на своїй рідній мові», — розповів муфтій Духовного управління мусульман України «УММА» Саїд Ісмагілов.

Довідка: Коран — священна книга мусульман, була записана більше чотирнадцяти століть тому. У ній налічується 114 сур (глав) різної довжини, а всі сури в свою чергу розділені на аяти (вірші). За різними підрахунками в Корані від 6204 до 6236 аятів і понад 320 тисяч літер.

ukurier.gov.ua ( http://www.ukurier.gov.ua/uk/news/v-ukrayini-vpershe-pereklali-koran-ukrayinskoyu-mo/ )




Додатково:

В Ужгороді студентів запрошують на Божественну Літургію ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=3575 )

Предотвращение насилия в школе: пособие UNESCO для учителей ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=3595 )



Огигінал новини ««Урядовий кур’єр»: В Україні вперше переклали Коран українською мовою» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=3862
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php