Академічна стипендія не повинна бути різновидом соціальної виплати, - СергІй Квіт


Своїми думками про ситуацію із стипендиальним забезпеченням поділився Міністр освіти України Сергій Квіт у інтерв'ю для "Української правди".



“Українська система стипендійного забезпечення має колосальні ресурси – щороку на стипендії виділяється понад 5 млрд. гривень. Але принцип розподілу цих коштів є вкрай неефективним. Головна його вада – брак адресності. Так, академічна стипендія повинна охоплювати щонайменше 2/3 бюджетників, які навчаються на денній формі. В результаті стипендію "за успіхи у навчанні" отримують 640 тисяч студентів за принципом: усім - потрошку”, - говорить Міністр.

За його словами в Україні академічна стипендія стала різновидом соціальної виплати.

“Водночас ми не маємо забувати про матеріальне заохочення до успішного навчання. І знову повертаємося до відвертої розмови. Чи трійка та четвірка – це успіх?”, - наполягає Міністр.

Міністр повідомив що базовою умовою мають стати відмінні результати сесії. Додатковими критеріями можуть слугувати, наприклад: перемоги в міжнародних студентських конкурсах, міжнародна академічна мобільність студента, науково-дослідні ініціативи.

“Прагнення лише обмежити кількість студентів, які можуть отримувати таку стипендію, буде малоефективним. Основним стимулом повинен стати її розмір, що його потрібно значно підвищити.”, - зазначив Сергій Квіт.

В Міністерстві вже зараз починає працювати робоча група, до складу якої входять, зокрема, представники студентства, фахівці з демографії та економетрики. Зміни будуть впроваджуватися поступово.

“Нинішні студенти будуть отримувати ті стипендії, які вони отримують зараз, а нововведення торкнуться майбутніх першокурсників”, - підсумував Міністр.




Додатково:

«KarpatNews»: Якщо урядовці заберуть стипендію, то ужгородські спудеї не мовчатимуть ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=3844 )



Огигінал новини «Академічна стипендія не повинна бути різновидом соціальної виплати, - СергІй Квіт» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=3848
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php