Інтернаціоналізаційні амбіції польських університетів


У 2005 році у Польщі навчалося не більше 8000 іноземних студентів, наразі, через десять років їхня кількість складає більше 40,000. Амбіції польських університетів полягають у тому, щоб мати 100,000 іноземних студентів у 2020 році.

Більше 240 ректорів, проректори та посадові особи, відповідальні за міжнародні зв’язки, що представляли 80 університетів та 25 освітніх організацій, що підтримують вищу освіту взяли участь у щорічній конференції Іноземні студенти у Польщі 2015, організованої фондом Perspektywy Освіти та Ректорською конференцією (CRASP), що пройшла в Університеті Марії Кюрі-Склодовскі у Любліні 22-23 січня.

У ході конференції учасники неодноразово вказували на нагальну необхідність створення національної агенції, що спеціалізуватиметься на підтримці польського вищої освіти за кордоном, яка могла б функціонувати подібно DAAD, Nuffic або CampusFrance. Протягом останніх років ідею створення такої агенції була безуспішно просувала Конференція ректорів. Професор Веслав Банись, ректор Сілезького університету і нинішній президент CRASP наголосив на необхідності посилення підтримки інтернаціоналізаційних зусиль польських університетів з боку уряду та органів влади.

Присутність Сійболта Ноорда, президента АСА, який підкреслив необхідність збереження якості в процесі інтернаціоналізації та виступ професора Ганса де Вітта, який розповів про глобальні тенденції в інтернаціоналізації, надали важливого міжнародного значення польській конференції.

Згідно із доповіддю "Іноземні студенти у Польщі 2014", опублікованому фондом Perspektywy у жовтні минулого року найбільша кількість іноземних студентів приїжджає з України (15,123 в навчальному році 2013/14), Білорусі (3743), Скандинавії (2889), поруч із цим, швидко збільшується кількість студентів із Іспанії (1361). Навчання у польських медичних навчальних закладах передовсім цікавить студентів зі Скандинавії, США та Канади.

Вальдемар Сівіньскі, президент фонду Perspektywy оголосив, що основні рекламні зусилля, які докладають у проекті "Навчання в Польщі" протягом останніх десяти років Конференція ректорів (CRASP) та фонд Perspektywy будуть продовжувати концентруватися на східно-європейському ринку, включаючи Україну , Білорусь, Росію, Казахстан та Кавказ (Вірменію, Азербайджан та Грузію).



За інформацією: ireg-observatory.org ( http://ireg-observatory.org/en/index.php/news-from-ireg-members/254-internationalization-ambition-of-poland-s-universities )
Переклад:
Михайленко Ігор ( https://euroosvita.net/index.php/?category=46&id=1613 ) /Оксана Бурдик
для euroosvita.net ( https://euroosvita.net/?category=8&id=225 )



Додатково:

Рейтинг університетів Польщі Perspektywy ( https://euroosvita.net/index.php/?category=52 )

Times Higher Education: Світовий рейтинг міжнародної інтегрованості вищих навчальних закладів ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=3835 )



Огигінал новини «Інтернаціоналізаційні амбіції польських університетів» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=3837
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php