ЦК Профспілки працівників освіти і науки України: Роз'яснення щодо реалізації пункту 9 розділу III «Прикінцеві положення» Закону України №76-VIII


ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на запити членських організацій Профспілки надіслав лист-роз’яснення стосовно норм пункту 9 Прикінцевих положень закону № 76-VIII ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=3776 ) щодо скорочення чисельності працівників, надання працівникам відпусток без збереження заробітної плати, встановлення для працівників режиму роботи на умовах неповного робочого часу, зменшення або скасування стимулюючих виплат, зменшення надбавок і доплат, які встановлені у граничних розмірах.

Як зазначено в листі норми пункту 9 Прикінцевих положень закону № 76 не можуть стосуватися працівників таких бюджетних установ, як навчальні заклади та установи освіти.

Пропонуємо ознайомитися з текстом листа:

ЦК Профспілки працівників освіти і науки України: Роз\'яснення щодо реалізації пункту 9 розділу III «Прикінцеві положення» Закону України №76-VIII ( /prog/data/upimages/profspilk.JPG )
Головам обласних, Київської міської
організацій Профспілки працівників
освіти і науки України



ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на запити з місць щодо реалізації пункту 9 розділу III. «Прикінцеві положення» Закону України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» № 76-VIII і повідомляє наступне.

Пунктом 9 Прикінцевих положень цього закону передбачено, що керівники органів виконавчої влади та інших державних органів (крім органів, які беруть участь в антитерористичних операціях, здійсненні заходів із забезпечення правопорядку на державному кордоні, відбитті збройного нападу на об'єкти, що охороняються військовослужбовцями, звільненні цих об'єктів у разі захоплення або спроби насильного заволодіння зброєю, бойовою та іншою технікою) з метою забезпечення раціонального використання бюджетних коштів мають вжити заходів щодо скорочення чисельності працівників цих органів на 20 відсотків, надання працівникам відпусток без збереження заробітної плати, встановлення для працівників режиму роботи на умовах неповного робочого часу, зменшення або скасування стимулюючих виплат, зменшення надбавок і доплат, які встановлені у граничних розмірах, переглянути укладені договори на придбання товарів, робіт, послуг.

Керівникам зазначених органів надано право у межах бюджетних призначень без згоди та попередження працівників встановлювати для них режим роботи на умовах неповного робочого часу та надавати відпустки без збереження заробітної плати на визначений цими керівниками термін.

Згідно зі статтею 6 Конституції України державна влада в Україні здійснюється на засадах її поділу на законодавчу, виконавчу та судову.

Згідно зі статтею 75 Конституції України єдиним органом законодавчої влади в Україні є парламент - Верховна Рада України.

Відповідно до розділу VI Конституції України до органів виконавчої влади належать Кабінет Міністрів України, центральні та місцеві органи виконавчої влади.

Згідно зі статтею 1 Закону України «Про центральні органи виконавчої влади» систему центральних органів виконавчої влади складають міністерства України та інші центральні органи виконавчої влади. Перелік центральних органів виконавчої влади затверджено Указом Президента України «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади» від 9 грудня 2010 року № 1085/2010.

Відповідно до статті 118 Конституції України виконавчу владу в областях і районах, містах Києві та Севастополі здійснюють місцеві державні адміністрації.

Статтею 1 Закону України «Про місцеві державні адміністрації» передбачено, що місцева державна адміністрація є місцевим органом виконавчої влади і входить до системи органів виконавчої влади.

Тому норми пункту 9 Прикінцевих положень закону № 76 щодо скорочення чисельності працівників, надання працівникам відпусток без збереження заробітної плати, встановлення для працівників режиму роботи на умовах неповного робочого часу, зменшення або скасування стимулюючих виплат, зменшення надбавок і доплат, які встановлені у граничних розмірах, не можуть стосуватися працівників таких бюджетних установ, як навчальні заклади та установи освіти.

Голова Профспілки Г.Ф. Труханов


profspilka.kiev.ua ( http://profspilka.kiev.ua/publikacii/novyny/3733-rozyasnennya-norm-punktu-9-prikncevih-polozhen-zakonu-76-viii.html )




Додатково:

Основні ризики п. 9 Прикінцевих положень Закону України «Про державний бюджет України на 2015 рік» ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=3806 )

Про Державний бюджет України на 2015 рік ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=3783 )



Огигінал новини «ЦК Профспілки працівників освіти і науки України: Роз'яснення щодо реалізації пункту 9 розділу III «Прикінцеві положення» Закону України №76-VIII» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=3828
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php