Щодо заходів безпеки у навчальних закладах


Міністерство освіти і науки України доручило департаментам (управлінням) освіти і науки обласних та Київської міської державних адміністрацій довести до відома керівників дошкільних, позашкільних, загальноосвітніх навчальних закладів, структурних підрозділів професійно-технічних та вищих навчальних закладів заходи щодо забезпечення безпеки під час навчально-виховного процесу.

Зокрема, з метою здійснення заходів безпеки у місцях перебування дітей та студентської молоді в навчальних закладах МОН зобов’язує постійно проводити роз’яснювальну роботу з учнями, студентами, працівниками навчальних закладів та батьківською громадськістю щодо правил поведінки у випадку виявлення вибухонебезпечних та підозрілих предметів за участю співробітників Державної служби з надзвичайних ситуацій та правоохоронних органів, учасників бойових дій у зоні АТО, волонтерів; розробити та розповсюдити пам’ятку із правил поводження із виявленими підозрілими вибухонебезпечними предметами тощо.

Відповідний Наказ Міністерства № 2 від 6.01.2015 «Щодо заходів безпеки у навчальних закладах» розміщено в рубриці «Безпека в закладах освіти» на офіційному веб-сайті МОН.


----------------------------------------------------

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
НАКАЗ


м.Київ


06.01.2015р.
№ 2



Щодо заходів безпеки у навчальних закладах

З метою здійснення заходів безпеки у місцях перебування дітей дошкільного віку, учнів та студентської молоді НАКАЗУЮ:

1. Департаментам (управлінням) освіти і науки обласних та Київської міської державних адміністрацій, професійно-технічним та вищим навчальним закладам, що належать до сфери управління Міністерства освіти і науки:

1.1. Довести до відома керівників дошкільних, позашкільних, загальноосвітніх навчальних закладів, структурних підрозділів професійно-технічних та вищих навчальних закладів заходи щодо забезпечення безпеки під час навчально-виховного процесу.

1.2. Провести комплекс заходів з організації і забезпечення збереження життя та здоров'я всіх учасників навчально-виховного процесу у закладах освіти.

1.3. Постійно проводити роз'яснювальну роботу з вихованцями, учнями, студентами, працівниками навчальних закладів та батьківською громадськістю за участю співробітників Державної служби з надзвичайних ситуацій та правоохоронних органів, учасників бойових дій у зоні АТО, волонтерів щодо правил поведінки у випадку виявлення вибухонебезпечних та підозрілих предметів.

1.4. Розробити та розповсюдити серед учнів, студентів, педагогічних та науково-педагогічних працівників пам'ятку із правил поводження із виявленими підозрілими вибухонебезпечними предметами, у тому числі замаскованими під них речами (на сайті Міністерства розміщено інформаційні матеріали з питань безпеки в закладах освіти: www.mon.gov.ua/ua/hotline).

1.5. Обмежити доступ на територію закладів освіти осіб, які не задіяні в проведенні навчально-виховного процесу, та посилити контроль за недопущенням внесення до приміщень навчальних закладів вибухонебезпечних та інших предметів, що можуть становити загрозу здоров'ю і життю дітей та працівників.

1.6. Посилити охорону навчальних закладів, особливо в регіонах з підвищеним ризиком екстремістських та терористичних проявів, за сприяння батьківської спільноти, громадськості, волонтерів.

1.7. Забезпечити оперативне інформування силових та інших структур у разі виявлення у навчальних закладах та на прилеглих до них територіях зброї, боєприпасів, вибухових речовин.

2. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.

Міністр
Сергій Квіт



mon.gov.ua ( http://mon.gov.ua/content/%D0%94%D1%96%D1%8F%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D1%96%D1%81%D1%82%D1%8C/%D0%91%D0%B5%D0%B7%D0%BF%D0%B5%D0%BA%D0%B0%20%D0%B2%20%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D1%85%20%D0%BE%D1%81%D0%B2%D1%96%D1%82%D0%B8/nmon-02-06012015.pdf )




Додатково:

ОБСЄ і ДСНС України запустили просвітницький веб-портал безпеки для школярів ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=3375 )



Огигінал новини «Щодо заходів безпеки у навчальних закладах» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=3784
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php