Інна Совсун: «Наявний перелік спеціальностей потребує скорочень»


У Каразінському університеті відбулася зустріч першого заступника Міністра освіти і науки України Інни Совсун із представниками адміністративної ланки вищих навчальних закладів Харківщини, метою якої було обговорення імплементації нового Закону України «Про вищу освіту» ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=3442 ).

До складу президії увійшли перший заступник Міністра освіти і науки України Інна Совсун, ректор університету, академік Віль Бакіров, ректор Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, академік Василь Тацій, заступник голови Харківської обласної державної адміністрації Юлія Світлична, директор департаменту освіти та науки Харківської обласної державної адміністрації Анатолій Бабічев.

У ході засідання Інна Совсун презентувала проект стратегії реформування вищої освіти України, яка регламентуватиме, зокрема, завдання та терміни їх виконання, механізми реалізації, проблеми, що потребують вирішення, а також можливі ризики та проблеми, які не буде вирішено протягом найближчих п’яти років.

«Сьогодні ми маємо змогу обговорити надзвичайно важливий, цікавий, можливо суперечливий та ще не зовсім досконалий, але, безумовно, важливий документ. В його основі — бачення того, яким чином крок за кроком необхідно реформувати нашу вищу освіту», — зазначив Віль Бакіров.

Інна Совсун охарактеризувала роботу Міністерства освіти та науки України у контексті реалізації закону.
Зокрема вона висвітлила питання організації навчального процесу: відповідно до закону міністерство не має повноважень його регламентувати, оскільки це суперечить принципу автономії університету.

Однією із важливих норм закону, яку було розглянуто під час зустрічі, є скорочення кількості галузей і спеціальностей з метою наближення їх переліку до класифікації міжнародних освітніх стандартів.

«Вочевидь, наявний перелік спеціальностей потребує скорочень. Технічна проблема полягає в тому, що у новому законі, в контексті класифікації, прописано два поняття: галузь та спеціальність, а міжнародні стандарти класифікації освіти мають три рівні. Дана позиція проблемна, оскільки деякі університети прагнуть розширити галузі. Я розумію цю позицію, але хочу акцентувати — чим ширше визначено спеціальність та галузь, тим більшу автономію має університет», — зазначила Інна Совсун.

У рамках заходу було обговорено низку актуальних для вищих навчальних закладів питань, зокрема зменшення річного навчального навантаження науково-педагогічних працівників обсягом до 600 годин, скасування гуманітарних дисциплін загальнообов’язкового спрямування, налагодження ефективної академічної мобільності, процедури перевірок та акредитації університетів, функціонування відокремлених структурних підрозділів, модифікація системи оцінювання тощо.



univer.kharkov.ua ( http://www.univer.kharkov.ua/ua/general/univer_today/news?news_id=4231 )





Додатково:


ФРУ презентувала сучасний стан системи професійних кваліфікацій в Україні
( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=3729 )
Полтавські ректори про новий Закон України «Про вищу освіту» ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=3672 )

Інна Совсун: Питання зменшення кількості державних вишів є вкрай актуальним ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=3225 )

Міністр освіти: «Відповідальність за якість освіти ми покладемо на університети» ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=3458 )



Огигінал новини «Інна Совсун: «Наявний перелік спеціальностей потребує скорочень»» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=3762
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php