Студентський підробіток – одне з головних джерел фінансування навчання


Студентський підробіток – одне з головних джерел фінансування навчання. У Німеччині підробляють і німці, й іноземці. А в пошуку роботи допомагають їм студентські біржі праці.


Не всім студентам надається стипендія, а якщо комусь і пощастило, то ці гроші він отримуватиме не вічно. Отже, без підробітку не обійтися. Років вісім тому група студентів й професорів Університету імені Гумбольдта в Берліні подумала, а чому б не спростити пошук студентської роботи? Сказано - зроблено. Так і з’явилася студентська біржа праці.



Помиляється той, хто уявляє собі кабінети з високими стелями, в яких за дубовими столами сидять суворі чиновниці в окулярах і роздають студентам направляння на роботу. «Студентською біржею керують самі студенти. Вони мають чітке уявлення про те, яка робота потрібна студентам, що вони шукають», - розповідає Беттіна, студентка третього курсу філософського факультету Університету імені Гумбольдта. До Німеччини дівчина приїхала з Польщі.



Студентська біржа - швидше віртуальне підприємство. Завітати до неї можна через Інтернет-сторінку університету. Хоча біржа працює також у звичайному режимі. «Я пішла туди, віддала документи, біографію, пройшла коротку співбесіду, розповіла про те, яку роботу хотіла б отримати. Після цього мене поставили на чергу», - поділилася своїм досвідом Беттіна. Чекати на робоче місце інколи потрібно тижнями. «Я чекала три тижні, - розповідає далі Беттіна. - Адже в черзі стоїть кілька тисяч студентів».



Той, хто дочекався, як правило, задоволений. Цілком можна розраховувати на пристойну роботу й непогану, як для студентів, зарплату. «Заробіток у межах студентського. Я заробляю близько чотирьохсот євро на місяць. Більше, як студентка, я й не маю права заробляти», - сказала Беттіна. Найчастіше студенти отримують пропозиції на роботу в рекламному секторі. Ні, не для участі в рекламі. Студентам пропонується, наприклад, стояти на вулиці й роздавати рекламні оголошення. Якщо пощастить, дістається робота і в офісі університету. «Така робота вважається елітною, але отримати її непросто і потрібно мати високий середній рівень оцінок», - пояснила Беттіна.



Звичайно, співробітники студентською біржі не альтруїсти й самі теж отримують зарплату. Та й офіс потрібно оплачувати. Основні витрати фінансуються за рахунок різних грантів. Серед найвідоміших програм, з яких надходить фінансування, можна назвати програми Євросоюзу «Сократес» й «Еразмус». На подібні підприємства в країнах ЄС виділяються мільйонні суми. Інша частину коштів – це гонорари від фірм, для яких біржа знаходять студентську робочу силу.



Олександр Сосновський




Огигінал новини «Студентський підробіток – одне з головних джерел фінансування навчання» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=373
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php