ФРУ презентувала сучасний стан системи професійних кваліфікацій в Україні


ФРУ презентувала у Грузії сучасний стан системи професійних кваліфікацій в Україні

Завершився візит делегації Федерації роботодавців України, де вона взяла участь у конференції "Регіональний вимір Туринського процесу в країнах Східного партнерства".

Делегацію представляли заступник Голови Ради ФРУ Олексій Мірошниченко та директор департаменту розвитку трудового потенціалу та КСВ ФРУ Родіон Колишко.

Конференцію було проведено Європейським фондом навчання у м.Тбілісі (Грузія), за підтримки Європейської комісії.

ФРУ вже не перший рік плідно співпрацює з європейськими інституціями з питання вдосконалення національної системи професійно-технічної освіти відповідно до європейських стандартів. Одним із аспектів такого співробітництва є участь України у Туринському процесі, який передбачає аналіз системи професійно-технічної освіти країн-партнерів Європейського фонду освіти.

Цього року Конференція зібрала представників сфери професійної освіти з Азербайджану, Білорусі, Вірменії, Грузії, Молдови та України.

Основним акцентом Конференції був прогрес, який здійснили країни-учасниці Туринського процесу. В Україні досягнуто певного прогресу в сфері якості професійної освіти, завдяки системному залученню експертів ФРУ до аналізу кваліфікаційних складових освітніх стандартів професійно-технічної освіти. Так у 2014 році ФРУ разом з Міністерством освіти опрацювала 80 проектів стандартів професійно-технічної освіти. З 2011 по 2013 роки було опрацьовано 150 проектів стандартів.

Як зазначив Родіон Колишко, основними драйверами розвитку співпраці між роботодавцем і навчальним закладом має бути органічне поєднання "дуального навчання", аналізу ринку праці та інституційної структури підтримки такої співпраці.
"Роботодавець повинен бути мотивованим працювати з системою формальної освіти. В іншому випадку він знайде додаткові можливості для пошуку кадрів поза межами української освітньої системи і тоді втрачає, перш за все, сама держава і сама система формальної освіти", - сказав Родіон Колишко.

В рамках свого візиту до Грузії, делегація Федерація роботодавців України також відвідала партнерську організацію роботодавців у Грузії – Асоціацію роботодавців Грузії (Georgian Employers Association ( http://georgiaemployers.org/ )).

Представники ФРУ зробили презентацію вітчизняного досвіду реалізації соціального діалогу з Міністерством освіти і науки України у сфері вдосконалення системи професійних кваліфікацій.

ФРУ презентувала сучасний стан системи професійних кваліфікацій в Україні ( /prog/data/upimages/nashi-realii.JPG )


ФРУ презентувала сучасний стан системи професійних кваліфікацій в Україні ( /prog/data/upimages/sotrudnichestvo-s-mon.JPG )


ФРУ презентувала сучасний стан системи професійних кваліфікацій в Україні ( /prog/data/upimages/v-ukraine-razrabotano.JPG )


ФРУ презентувала сучасний стан системи професійних кваліфікацій в Україні ( /prog/data/upimages/plany.JPG )
З сайту fru.org.ua ( http://fru.org.ua )

Як зазначив заступник Голови Ради ФРУ Олексій Мірошниченко, співпраця з Міністерством освіти не виникає за один день.

"Представлений результат – це досвід більш ніж шестирічної, щоденної співпраці та постійного пошуку компромісів", - наголосив Олексій Мірошниченко. Він також додав, що ця зустріч має започаткувати майбутню, плідну співпрацю між Федерацією роботодавців України, Асоціацією роботодавців Грузії і представниками Міністерства освіти та науки Грузії.

Завантажити презентацію >> ( https://euroosvita.net/prog/data/attach/3650/suchasnii_stan_sistemi_profesiinix_kvalifikacii_v_ukrayini.pptx )


fru.org.ua ( http://fru.org.ua/ua/events/international-events/fru-prezentuvala-u-hruzii-suchasnyi-stan-systemy-profesiinykh-kvalifikatsii-v-ukraini )




Додатково:

Федерація роботодавців України: Сучасні вимоги ринку праці вимагають більш дієвої та спільної взаємодії між освітою та роботодавцями ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=3232 )

Міністр освіти і науки Сергій Квіт: «Українська ІТ-галузь повинна витіснити металургію» ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=3378 )

Міністр освіти: «Відповідальність за якість освіти ми покладемо на університети» ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=3458 )

Підсумки Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з природничих, технічних та гуманітарних наук у 2013/2014 н.р. ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=3586 )

"Foreign Affairs": Новый мировой порядок ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=3505 )



Огигінал новини «ФРУ презентувала сучасний стан системи професійних кваліфікацій в Україні» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=3729
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php