НАНУ: Національна бібліотека України імені В.І. Вернадського надає доступ до провідних світових баз даних наукової інформації


Нині невпинно зростає інтерес до використання баз даних наукової інформації і до представлення праць українських вчених у провідних зарубіжних журналах. Кількість українських публікацій багато у чому залежить від інтенсивності читання, використання нашими вченими зарубіжної наукової періодики.

Національна бібліотека України імені В.І. Вернадського(НБУВ)за дорученням Президії НАН України здійснює закупівлю доступу до провідних світових баз наукової інформації для своїх користувачів та установ НАНУ країни.

Так, упродовж 2014 року Національна бібліотека України імені В.І. Вернадського передплачує та надає доступ до таких баз даних наукової інформації:

- SciVerse Scopus (Президія НАН України, НБУВ, 55 установ НАН),
- ScienceDirect Freedom Collection (НБУВ, 56 установ НАН),
- Аcademic Search Complete (НБУВ, 26 установ),
- Inspec (НБУВ, 11 установ) , а також електронної бібліотеки дисертацій Російської державної бібліотеки. (http://nbuv.gov.ua/node/1077 ( http://nbuv.gov.ua/node/1077 ))

Окрім цього, за підтримки асоціації «Iнформатіо-Консорціум» НБУВ надає доступ своїм користувачам до безкоштовних баз електронних ресурсів, а саме:

- BioOne (до 31.12.2015) та East View (до 31.12.2014).

Також, компанія EBSCO на своїй платформі безкоштовно надає доступ до колекції інформаційних продуктів GreenFILE та бази даних бібліотекознавчої інформації Library, Information Science & Technology Abstracts(LISTA).

Вся необхідна інформація щодо доступу до передплачених та безкоштовних баз даних наукової інформації, а також методичні матеріали щодо їх використання опубліковані на порталі НБУВ у розділі «Електронні ресурси».

Водночас фахівці НБУВ у співпраці з власниками баз даних здійснюють постійний консультаційний супровід використання цих ресурсів, аналізуючи труднощі, що виникають у процесі їх використання, вивчаючи запити та побажання користувачів.
Задля того, аби зорієнтувати бібліотеки наукових установ і науковців в середовищі наукової інформації, НБУВ організовує навчально-практичні семінари, майстер-класи, надає за запитами індивідуальні консультації.

Так, 20 листопада 2014 р. для бібліотекарів мережі установ НАН України було організовано навчально-практичний семінар «Наукометрія у фундаментальних та прикладних дослідженнях» за участю представників компанії Elsevier B.V. (інформаційні продукти SCOPUS, Mendeley та ScienceDirect) та компанії Thomson Reuters (інформаційні продукті Web of Science, EndNote).
Також до програми ІХ Міжнародної наукової конференції було внесено майстер клас «Ресурси Elsevier на допомогу науці», проведений представниками компанії.

Між тим, попри безсумнівну користь безперешкодного доступу до зазначених баз даних, сьогодні їх ресурси не повною мірою задовольняють потреби установ НАН України в науковій інформації.

Необхідним є забезпечення доступу до таких науково-інформаційних баз даних як American Chemical Society; Wiley; American Institute of Physics; American Physical Society; Institute of Physics; IEEE; Springer or R & D.

Докладну інформацію про бази даних, доступ до яких забезпечує НБУВ, можна переглянути за осиланням: http://www.nbuv.gov.ua/e-resources/ ( http://www.nbuv.gov.ua/e-resources/ )



nas.gov.ua ( http://www.nas.gov.ua/UA/news/Pages/contents.aspx?ffn1=ID&fft1=Eq&ffv1=2027 )



Додатково:

UNESCO: Открыта Всемирная библиотека науки – бесплатный научно-образовательный онлайн-ресурс ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=3661 )

Перелік адрес зарубіжних баз даних об’єктів промислової власності, до яких надається безоплатний доступ в Інтернеті ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=2996 )

На сайті НАНУ відкрито розділ: "Коментарі Академії до актуальних питань науки, що обговорюються у засобах масової інформації" ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=3653 )

Аналітика: "Формування наукового світогляду та популяризація наукових знань: проблеми, ризики, перспективи" ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=3629 )

Інна Совсун: Університети повинні навчитися заробляти за рахунок наукових досліджень ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=3572 )



Огигінал новини «НАНУ: Національна бібліотека України імені В.І. Вернадського надає доступ до провідних світових баз даних наукової інформації» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=3706
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php