Новий звіт Європейської асоціації університетів по рейтингах: «Рейтинги у інституційних стратегіях та процесах: вплив чи ілюзія?»


Європейська асоціація універсітетів (European Uneversity Association - EUA) ( https://euroosvita.net/?category=36&id=398 ) оприлюднила новий звіт під назвою «Рейтинги у інституційних стратегіях та процесах: вплив чи ілюзія?» (“Rankings in Institutional Strategies and Processes (RISP): Impact or Illusion?”).

Звіт, який було оприлюднено під час спеціального заходу у Брюсселі, підвів підсумки проведеного ЄАУ протягом 2.5 років проекту, що став першим загальноєвропейським дослідженням впливу та значення рейтингів для європейських вищих навчальних закладів.

Новий звіт Європейської асоціації університетів по рейтингах: «Рейтинги у інституційних стратегіях та процесах: вплив чи ілюзія?» ( /prog/data/upimages/rankings-in-institutional-2014.JPG )


Дослідження складалося із трьох етапів - онлайн опитування разом із низкою відвідин навчальних закладів та круглого столу за участю вищого керівництва університетів та зацікавлених сторін. Онлайн опитування, під час яких були оброблені відповіді, що надійшли із 171 вищого навчального закладу із 39 європейських країн підтвердили, що рейтинги мають вплив на навчальні заклади та на їхню діяльність у різний спосіб.

Для ЄАУ це дослідження стало продовженням двох попередніх звітів, оприлюднених, відповідно, у 2011 та 2013 ( https://euroosvita.net/prog/data/attach/2572/eua-global-university-rankings-and-their-impact-report-ii.pdf ) роках, у яких була проаналізована методологія, що використовувалася головними міжнародними рейтингами. Ці звіти засвідчили значну стурбованість ЄАУ стосовно недоліків у певних методологіях, що застосовувалися, та потенційного впливу рейтингів. Враховуючи той факт, що рейтинги посіли міцні позиції у системі вищої освіти, а їхня кількість протягом останніх років значно зросла, проект RISP визначив продовжити роботу ЄАУ з цього питання у подальшому шляхом більш детального вивчення способів, у які використовують рейтинги університети. Передбачено створення певного посібника для університетів з метою роз’яснення яким чином вони можуть конструктивно користуватися рейтингами з метою інституційного розвитку у той же час уникаючи певних потенційних пасток, що були свого часу визначені ЄАУ.

60% респондентів онлайн опитування заявили, що рейтинги направду відіграють певну роль у їхній інституційній стратегії, однак, характер цієї ролі відрізнявся в залежності від особливостей вищого навчального закладу та контексту. У той час, як деякі респонденти висловлювали певну специфічну зацікавленість у інформації, яку вони хотіли б отримати від рейтингів (до прикладу, інформацію стосовно задоволеності студентів), інші звертались до рейтингів по допомогу з метою розробки свого стратегічного напряму.

39% респондентів використали результати рейтингів з метою обґрунтування своїх стратегічних, організаційних, управлінських та академічних дій, ще одна третина респондентів планувала так зробити. Напрями визначених дій стосувалися, до прикладу, перегляду політики університету, визначення головних дослідницьких галузей, критеріїв найму, розподілу ресурсів, перегляду стандартних процедур та створення факультетів та програм. Не дивно, що три чверті респондентів використовували рейтинги у якості маркетингових матеріалів та у рекламній діяльності.

Звіт засвідчив, що переважна більшість респондентів відпрацювала процеси та створила структури з метою моніторингу діяльності та розвитку рейтингів. Рейтинги також продемонстрували свій вплив на збір даних та моніторинг діяльності у самих європейських університетах. Приблизно три чверті респондентів також заявили, що вони використовують рейтинги для моніторингу діяльності інших університетів (інститутів).

У звіті робиться висновок, що у той час, як дослідження засвідчили, що рейтинги можуть бути важливим компонентом у стратегічному плануванні, принципово важливо, аби університет залишався відданим своїй місії і не дозволяв собі «відволікатися чи бути загіпнотизованим» під впливом рейтингів. До прикладу, університети не повинні використовувати рейтинги для обґрунтування своїх рішень щодо розподілу ресурсів.

У звіті також зазначено, що він буде мати важливе значення для навчальних закладів з тим, щоб поліпшити їхню здатність генерувати комплексні високоякісні дані та інформацію для здійснення стратегічного планування і прийняття рішень таким чином, щоб бути в змозі забезпечити адекватну та порівняльну інформації щодо показників діяльності навчальних закладів для громадськості.

Звіт закінчується низкою запитань, які були підготовлені для того, щоб допомогти керівництву університетів у підготовці інституційних відповідей з використанням рейтингів.


*Рейтинги у інституційних стратегіях та процесах (RISP ( http://www.eua.be/eua-work-and-policy-area/quality-assurance/transparency-and-rankings-activities/Rankings-in-Institutional-Strategies-and-Processes.aspx ))-проект, що координується ЄАУ у партнерстві з Академічним інформаційним центром (AIC, Латвія), Дублінським технологічним інститутом (DIT, Ірландія) та Конференцією керівників університетів (CPU, Франція). Він підтримується Програмою безперервного навчання Європейської Комісії.

Повний текст звіту:
За інформацією: eua.be ( http://www.eua.be/News/14-11-06/New_EUA_report_on_rankings_-_Rankings_in_Institutional_Strategies_and_Processes_Impact_or_Illusion.aspx )
Переклад:
Михайленко Ігор ( https://euroosvita.net/index.php/?category=46&id=1613 ) /Оксана Бурдик
для euroosvita.net



Огигінал новини «Новий звіт Європейської асоціації університетів по рейтингах: «Рейтинги у інституційних стратегіях та процесах: вплив чи ілюзія?»» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=3666
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php