На сайті НАНУ відкрито розділ: "Коментарі Академії до актуальних питань науки, що обговорюються у засобах масової інформації"


Шановні колеги!


Сьогодні всі ми єдині у своєму прагненні змін на краще в нашій державі. Якісного оновлення потребують всі сфери життя. Не виключенням є і наука. Адже, майбутнє нашої держави, її інноваційний розвиток та процвітання багато в чому залежить від вітчизняного наукового потенціалу та прогресу.

Останнім часом в українському суспільстві виникає багато запитань з приводу діяльності Національної академії наук України, особливостей функціонування її установ, ролі та значення результатів наукової діяльності у вирішенні актуальних проблем сучасності.

Академія завжди приділяла велику увагу започаткуванню та розвитку потужних наукових шкіл, висококваліфікованих кадрів, світовому рівню фундаментальних досліджень, створенню та впровадженню прогресивних прикладних розробок і технологій. І майже вікова історія її діяльності є беззаперечним підтвердженням високої ефективності академічної системи організації науки.

Незважаючи на суттєве обмеження ресурсного забезпечення функціонування наукової сфери, Національна академія наук України на сьогодні є провідним науковим центром в Україні. Академія докладає і завжди буде докладати усіх зусиль для збільшення ролі вітчизняної науки як важливого чинника модернізації держави, вирішення нагальних суспільних проблем, забезпечення економічного, соціального та культурного розвитку України, її надійної обороноздатності.

З метою більш повного висвітлення напрямів діяльності НАН України, ознайомлення громадськості з досягненнями наших установ та існуючими в науковій сфері проблемами, посилення співпраці зі ЗМІ, в Академії проаналізовано теми і питання, які найчастіше сьогодні обговорюються в пресі, на телебаченні, надходять у запитах до НАН України, та підготовлено відповіді та коментарі до них.

І надалі Національна академія наук України буде відстежувати та аналізувати проблемні питання організації вітчизняної науки, які активно обговорюються у засобах масової інформації. Тому матеріали, підготовлені на даний момент, будуть постійно оновлюватися та доповнюватися. Запрошуємо наукову громадськість, ЗМІ та всіх зацікавлених до дискусії та плідної співпраці. Лише спільними зусиллями ми досягнемо успіху.


Президент
Національної академії наук України
академік НАН України

Б.Є. Патон


КОМЕНТАРІ АКАДЕМІЇ ДО АКТУАЛЬНИХ ПИТАНЬ НАУКИ,
ЩО ОБГОВОРЮЮТЬСЯ У ЗМІ ( http://www.nas.gov.ua/UA/Pages/comments.aspx )

(станом на 06.11.2014)


1. Наука в академічних інститутах чи в університетах? Чи варто переносити західну модель організації науки у вітчизняний вимір?

2. Фінансування науки державним і підприємницьким секторами у Європейських країнах та Україні. Чим обумовлені відмінності?

3. Чи затребувані в Україні та на світовому ринку розробки вчених Академії?

4. Причини, що стримують реалізацію потенціалу наукової та науково-технічної діяльності Академії

5. Чи існує в даний час потреба реформування системи управління наукою?

6. Чим обумовлена відокремленість Національної академії наук України та національних галузевих академій наук? Які основні відмінності у їх діяльності?

7. Яким чином вирішуються питання оптимізації структури, кадрового складу, зокрема співвідношення наукових працівників і обслуговуючого персоналу, в установах НАН України ?

8. Механізм обрання академіків та членів-кореспондентів НАН України. Яким вимогам повинні відповідати претенденти на ці звання? Чим пояснюється обрання членів НАН України довічно?

9. Наскільки налагоджена комунікація між членами НАН України і науковими співробітниками установ Академії, що не є членами НАН України?

10. Чи є загрозливою на сьогодні тенденція до скорочення числа науковців в Академії ?

11. Як вирішується проблема поповнення Академії науковою молоддю? Чи мають перспективи молоді талановиті науковці, які працюють в установах НАН України?

12. Дотримання трудових прав та соціальних гарантій співробітників Академії.

13. При обранні керівника науково-дослідного інституту, кому слід надавати перевагу: професійному менеджеру чи досвідченому науковцю?

14. Наскільки є обґрунтованим продовження терміну повноважень Президії НАН України, обраної 17 квітня 2009 року?

15. Хто має визначати актуальність досліджень, які в подальшому отримають бюджетне фінансування: суспільство, держава чи Академія?

16. Яка процедура відбору і експертизи проектів наукових досліджень в НАН України? Як відбувається прийняття тем та затвердження звітів?

17. Яка робота проводиться в Академії з підвищення якісного рівня вітчизняних наукових публікацій, приведення їх до вимог міжнародних наукових видань, більш широкому їх представленню міжнародній науковій спільноті?

18. Наскільки ефективно працює система розподілу бюджетного фінансування в НАН України?

19. Які механізми фінансування наукових установ та ключових лабораторій можуть бути найбільш ефективними?

20. Як НАН України звітує про використання бюджетних коштів?

21. Які заходи вживає НАН України для популяризації результатів своєї наукової діяльності?

22. Надання в оренду земельних ділянок та приміщень НАН України: правове підґрунтя та забезпечення контролю за дотриманням вітчизняного законодавства.

23. Що робиться для виявлення та попередження порушень, зловживань і перевищень службових повноважень працівниками НАН України в питаннях використання бюджетних коштів, розпорядження майном, звітності, призначень на посади тощо?

24. На яких підставах відбувається ліквідація, реорганізація або створення нових наукових установ в Академії?


Перейти на сторінку Кометарів ( http://www.nas.gov.ua/UA/About/comments/Pages/default.aspx )



За інформацією:
nas.gov.ua ( http://www.nas.gov.ua/UA/Pages/comments.aspx )




Додатково:

Аналітика: "Формування наукового світогляду та популяризація наукових знань: проблеми, ризики, перспективи" ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=3629 )



Огигінал новини «На сайті НАНУ відкрито розділ: "Коментарі Академії до актуальних питань науки, що обговорюються у засобах масової інформації"» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=3653
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php