Інна Совсун: «У нас немає базових показників, на які ставки працюють наші викладачі, яким є реальний стан забезпечення університетів...»


6 листопада 2014 року у Міністерстві освіти і науки України відбулася нарада з питань реалізації норм Закону України «Про вищу освіту» ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=3442 ) та внесення даних до Єдиної державної електронної бази з питань освіти.

У нараді взяли участь перший заступник Міністра освіти і науки Інна Совсун, в. о. директора Державного підприємства «Інфоресурс» Вадим Карандій, заступник директора ДП «Інфоресурс» Олексій Самойлов, директор департаменту вищої освіти МОН Юрій Коровайченко, директор юридичного департаменту МОН Ольга Кравченко, представники вищих навчальних закладів та громадськості.

Учасники наради обговорили питання щодо стану, перспективи розвитку Єдиної державної електронної бази з питань освіти, сервісів на її основі; обсягів персональних даних про особу, що збираються та обробляються в Єдиній державній електронній базі з питань освіти; документи про вищу освіту: зміст, форма, виготовлення, облік.

Перший заступник Міністра освіти і науки Інна Совсун наголосила на актуальності теми щодо збору даних для Єдиної державної електронної бази з питань освіти, що потребує широкого громадського обговорення.

«У нас немає базових показників, на які ставки працюють наші викладачі, яким є реальний стан забезпечення університетів. Ці дані потрібні для того, щоб запроваджувати реформи», - підкреслила перший заступник Міністра.

Інна Совсун зазначила, що збираючи дані з вищих навчальних закладів необхідно також пам’ятати про персональний захист інформації. З одного боку, Міністерству потрібно отримати реалістичну картину, а, з іншого – дані не мають стати об’єктом маніпуляцій. За словами першого заступника Міністра освіти і науки, збір інформації також повинен допомагати університетам, а не ускладнювати їхню роботу.

Перший заступник Міністра освіти і науки Інна Совсун повідомила учасникам наради про плани щодо створення Інституту освітньої аналітики, який, зокрема, збиратиме й порівнюватиме різні статистичні дані. Інститут створюватимуть на базі існуючого Інституту інноваційних технологій та змісту освіти.
«Оскільки якісний збір статистики є критичною проблемою в плані управління, сьогодні треба міняти підходи до збору інформації: дані збираються через ЄДЕБО, а їх аналіз, узагальнення, визначення кореляції між різними показниками буде здійснюватися новоствореною установою»,- пояснила Інна Совсун.

Під час наради заступник директора ДП «Інфоресурс» Олексій Самойлов нагадав, що Єдина державна електронна база з питань освіти є автоматизованою системою збирання, оброблення, зберігання та захисту даних, у тому числі персональних, щодо надавачів та отримувачів освітніх послуг з метою забезпечення потреби фізичних та юридичних осіб.

Єдина база також є джерелом даних, що використовуються під час: виготовлення документів про освіту державного зразка, вчені звання та наукові ступені, ліцензій на надання освітніх послуг та сертифікатів про акредитацію, учнівських (студентських) квитків.

Олексій Самойлов підкреслив, що розпорядником Єдиної бази є МОН, яке здійснює контроль за забезпеченням захисту даних, що містяться в Єдиній базі, затверджує порядок її формування та функціонування, виконує інші функції із забезпечення функціонування Єдиної бази.

Заступник директора ДП «Інфоресурс» зазначив, що сьогодні до ЄДЕБО як унікальної форми реєстрації даних підключено майже 1400 ВНЗ різної форми власності, 900 ПТНЗ, база містить дані про 3,5 млн 480 тис. учасників навчального процесу. За його словами, до Єдиної бази також станом на сьогодні підключено 47 обласних та районних управлінь освіти.

Як повідомив Олексій Самойлов, взаємодія ДП «Інфоресурс» з Укрзалізницею щодо забезпечення підтвердження статусу студента (учня) за допомогою бази при оформленні пільгового права на проїзд у залізничному транспорті дала можливість надавати пільги тільки тим, хто має на них право. «В попередні роки залізниця перевозила в рік тисячу потягів з пільговиками, які не мають право на них, але при цьому ця пільга відшкодовувалася з державного бюджету»,- зазначив заступник директора.

Заступник директора ДП «Інфоресурс» Олексій Самойлов також наголосив, що підприємство отримало атестат відповідності бази та підтримує систему в діючому стані. За його словами, ЄДЕБО унеможливлює отримання подвійної освіти за держані кошти, зарахування вступника на інші спеціальності, окрім зазначених у його заяві, видачу фальшивих дипломів та зловживань, підробку будь-яких сертифікатів та дипломів.

У 2015 році ДП «Інфоресур» працюватиме щодо внесення до функціональної бази обчислювання балів згідно з новими умовами прийому до ВНЗ, пріоритетність заяв вступників, розділу державного замовлення, отримання студентських квитків та пільг у приміському залізничному транспорті, перевірка дисертацій за системою «плагіат».

Обговорення. ЄДЕБО. Частина 1




Обговорення. ЄДЕБО. Частина 2



Обговорення. ЄДЕБО. Частина 3



Обговорення. ЄДЕБО. Частина 4


Відео: Педагогічна преса



mon.gov.ua ( http://www.mon.gov.ua/ua/news/39504-u-mon-obgovoreno-pitannya-schodo-zboru-danih-do-edinoyi-dergeavnoyi-elektronnoyi-bazi-z-pitan-osviti )






Додатково:

МОН: безкоштовного доступу для ВНЗ України до ЄДЕБО не передбачено ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1875 )

«ЗІК»: Як заробити мільйон на українській освіті, — розслідування ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=2922 )

Інна Совсун: Питання зменшення кількості державних вишів є вкрай актуальним ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=3225 )



Огигінал новини «Інна Совсун: «У нас немає базових показників, на які ставки працюють наші викладачі, яким є реальний стан забезпечення університетів...»» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=3638
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php