В Київському університеті права відбулася конференція «Сучасні виклики і актуальні проблеми права інтелектуальної власності в Україні та Європі»


6 жовтня в Київському університеті права Національної академії наук України (КУП НАНУ) відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Сучасні виклики і актуальні проблеми права інтелектуальної власності в Україні та Європі».

Захід було проведено за підтримки Всесвітньої організації інтелектуальної власності (ВОІВ). До роботи конференції долучилися представники державної системи правової охорони інтелектуальної власності: Голова Державної служби інтелектуальної власності України (Державна служба) Микола Ковіня, директор Державного підприємства «Український інститут промислової власності» (ДП «УІПВ») Станіслав Фролов, перший заступник директора ДП «УІПВ» Андрій Зеленський, заступник директора ДП «УІПВ» з інформаційно-технічного забезпечення експертизи Сергій Мосов. До участі в заході були запрошені представники Кабінету Міністрів України, Міністерства освіти і науки України, Вищого господарського суду, Національної академії наук України, дипломатичних місій і міжнародних організацій, провідні науковці, аспіранти, студенти вищих навчальних закладів України та зарубіжжя.

Відкриваючи конференцію, ректор Київського університету права НАН України, заслужений юрист України, професор, кандидат юридичних наук, лауреат Премії імені Ярослава Мудрого, Відмінник освіти України Юрій Бошицький зосередив увагу на багаторічній плідній співпраці університету й ВОІВ. За його словами, тісне співробітництво з міжнародними організаціями та зарубіжними закладами освіти, зокрема в ході спеціалізованих конференцій, дозволяє швидко переймати європейський досвід у сфері правової охорони інтелектуальної власності (ІВ) та передавати його майбутнім молодим спеціалістам. Ректор університету відзначив з-поміж іншого участь української делегації у VIII Міжнародному дослідницькому форумі з питань інтелектуальної власності «Intellectual property Law and Institutions – New Perspectives and Dimensions», який відбувся в травні цього року в м. Женева, Швейцарська Конфедерація, а також нагадав про серію майстер-класів, проведених в університеті за підтримки ВОІВ.

Важливою подією останнього часу для університету та державної системи правової охорони ІВ стало створення в КУП НАНУ кафедри інтелектуальної власності та інноваційних технологій, на якій здійснюється підготовка магістрів. А відкритий нещодавно на базі університету єдиний в Україні депозитарій бібліотеки ВОІВ не тільки заклав фундамент для нових отримання нових здобутків науково-дослідної роботи, а й розширив можливості отримання спеціалізованої літератури з ІВ англійською мовою безпосередньо з фондів міжнародної організації.

Також, за словами ректора, сьогодні, незважаючи на невпинний рух України в напрямі європейської спільноти, невирішеним залишається питання державної підтримки в розвитку інноваційних технологій та їх упровадженні у виробництво. У таких умовах наукові дослідження проблем права ІВ є вкрай актуальними для нашої держави.

Директор Департаменту країн з перехідною та розвиненою економікою ВОІВ Міхал Свантнер у своїй привітальній промові наголосив на важливості проведення конференції на базі спеціалізованого вищого навчального закладу та висловив радість з приводу можливості зустрітися з колегами для обговорення актуальних проблем права ІВ. Він також підкреслив, що в умовах світової фінансової кризи побудова продуманого плану економічного розвитку, заснованого на ефективному використанні власних ресурсів країни в галузі ІВ, є стратегічним завданням для держави.

Голова Державної служби Микола Ковіня відзначив, що пріоритетним завданням для органів державної влади є на сьогодні адаптація українського законодавства до європейських норм. Надійний правовий захист здобутків людей інтелектуальної праці, за словами керівника, є однією з основних ознак цивілізованої держави, для якої інтелектуальний капітал є найдорожчим нематеріальним активом.

Від імені Українського союзу промисловців і підприємців (УСПП) учасників конференцій привітав радник президента УСПП Анатолія Кінаха, заступник директора ДП «УІПВ» з інформаційно-технічного забезпечення експертизи Сергій Мосов. За його словами, Україна сьогодні за показником патентної продуктивності посідає одне з провідних місць серед країн світу, однак це досягнення не можна віднести до конкурентних переваг вітчизняної сфери інновацій. Нагальними для країни залишаються проблеми впровадження створених об’єктів ІВ в інтересах зміцнення економіки та реалізації ефективної державної політики у галузі правового захисту ІВ, який визначений пріоритетним напрямом у пакеті президентських реформ. У зв’язку з важливістю й актуальністю питань ІВ для України при УСПП до кінця цього року буде створено Комісію з питань інтелектуальної власності та інтелектуальної безпеки.

У ході урочистого засідання Вченої ради університету доктору права, директору Департаменту країн з перехідною та розвинутою економікою ВОІВ Міхалу Свантнеру було присвоєно почесне звання доктора "Honoris Causa".


sips.gov.ua ( http://sips.gov.ua/ua/news.html?_m=publications&_t=rec&id=2744 )





Додатково:

Кількість патентів, отриманих ВНЗ України, у 2013 році ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=3248 )

Інна Совсун: Університети повинні навчитися заробляти за рахунок наукових досліджень ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=3572 )

Підсумки Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з природничих, технічних та гуманітарних наук у 2013/2014 н.р. ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=3586 )

Про затвердження Положення про Державне агентство з питань науки, інновацій та інформатизації України ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=3076 )

Україна за інноваційністю виявилася 49-ю країною з 50, але вища освіта залишається доступною ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=3066 )



Огигінал новини «В Київському університеті права відбулася конференція «Сучасні виклики і актуальні проблеми права інтелектуальної власності в Україні та Європі»» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=3587
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php