Віце-прем’єр-міністр доручив опрацювати питання передачі МОНу вишів, підпорядкованих Мінагрополітики та Державній фіскальній службі


Важко чекати ефективності від спроб координувати діяльність 803 вишів, підпорядкованих 13 різним міністерствам і відомствам. Така модель як мінімум ускладнює процес управління розвитком вищої освіти і забезпечення єдиних вимог до її якості.

Про це Віце-прем’єр-міністр України Олександр Сич заявив на міжвідомчій нараді з питань координації діяльності вищих навчальних закладів III-IV акредитації, підпорядкованих центральним органам виконавчої влади.

Урядовець наголосив, що будь-які зміни в системі підпорядкування вишів потребують вдумливого аналізу чинної нормативно-правової бази, сформованої впродовж останніх трьох років, а також реальних потреб сьогодення.

«З одного боку, ми не маємо права сліпо лобіювати ініціативи попередньої влади ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1400 ), направлені на тотальну централізацію в даній царині. Цілком очевидно, що рівні координації діяльності «силових» і цивільних вишів можуть і мають бути різними. З іншого боку, вісім сотень українських вишів є надто дорогою розкішшю – особливо на тлі сусідньої Польщі, яка має лише 11, але потужних вищих шкіл», - зауважив Олександр Сич.

За підсумками наради Віце-прем’єр-міністр доручив у двотижневий термін опрацювати питання передачі вишів, які перебувають у підпорядкуванні Мінагрополітики і Державної фіскальної служби до сфери управління Міносвіти, а також забезпечити баланс у структурі державного замовлення, який унеможливить підготовку за державний кошт вишами фахівців за непритаманними їм спеціальностями, яких у достатніх обсягах готують спеціалізовані вищі навчальні заклади.

«Ми маємо нарешті покласти край ганебній практиці, за якої частина вишів штампує фахівців за невластивими спеціальностями, держава втрачає гроші, а освіта – якість і перспективи», - наголосив Олександр Сич.


mon.gov.ua ( http://www.mon.gov.ua/ua/news/35640-sistema-pidporyadkuvannya-vishiv-potrebue-reformuvannya,---oleksandr-sich )




Додатково:

Новий закон про вищу освіту надає більшу автономію вищим закладам освіти ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=3361 )

Інна Совсун: Питання зменшення кількості державних вишів є вкрай актуальним ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=3225 )

У ДІНЗ України розглянуто результати апробації Орієнтовних критеріїв оцінювання діяльності ВНЗ ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=3362 )

МОН: Уряд реорганізував Державне агентство з питань науки, інновацій та інформатизації ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=3293 )

«Дзеркало тижня. Україна»: Автономія університетів чи ректорський феодалізм? ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=3175 )



Огигінал новини «Віце-прем’єр-міністр доручив опрацювати питання передачі МОНу вишів, підпорядкованих Мінагрополітики та Державній фіскальній службі» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=3436
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php