Кожна 700-та дитина в Україні народжується з синдромом Дауна


21 березня відмічається Міжнародний день людини з синдромом Дауна (World Down Syndrome Day). Ця дата увійшла в календар у 2006 році. Ініціатива належала учасникам VI симпозіуму, присвяченого цій темі.

Дату 21 березня було обрано не випадково — це символічне позначення самого синдрому Дауна, причиною котрого є трисомія однієї з хромосом: у людини, що страждає на цю хворобу, 21-а хромосома присутня у трьох копіях. В перекладі на «мову календаря» виходить 21-е число третього місяця.

Англійський лікар Джон Ленгдон Даун (John Langdon Down, 1828-1896) у 1862 році першим описав синдром, що згодом отримав його ім'я, як форму психічного захворювання. Зв'язок між виникненням вродженого синдрому та кількістю хромосом було знайдено у 1959 році французьким генетиком Жеромом Леженом (Jérôme Lejeune, 1926-1994).

Частота синдрому Дауна серед новонароджених в Україні складає один випадок на 700 немовлят. А загальна кількість дітей з цим діагнозом в нашій країні становить 3780 осіб.
Такі дані у ході прес-конференції озвучив головний дитячий отоларинголог МОЗ України Анатолій Косаковський, передає кореспондент УНН.

Він розповів, що у світі ця статистика дещо різниться. За даними ВООЗ, на планеті одна дитина з синдромом Дауна народжується на 1000-1100 здорових немовлят. Така різниця пов'язана з тим, зо закордоном цю патологію виявляють ще на етапі внутріутробного розвитку дитини і багато батьків приймають рішення про переривання вагітності.

Медик також розповів, що за останні кілька десятків років медицина зробила серйозний поступ у цьому напрямку.

"Якщо раніше діти з синдромом Дауна жили максимум 10 років, то вже сьогодні середня тривалість життя таких людей сягає 60 років. Також ці люди можуть здобувати знання і працювати. Правда, нам ще треба багато чого зробити для повноцінної інтеграції таких дітей у суспільство", — зазначив Анатолій Косаковський.

Він наголосив на тому, що синдром Дауна супроводжується рядом певних симптомів. Зокрема зниженням слуху (спостерігається у 75% дітей), серцевими вадами (практично у кожного другого), патологією органів зору, неврологічними відхиленнями, порушеннями роботи щитовидної залози та кишково-шлункового тракту.

"Однак при своєчасному діагностуванні та лікуванні хвороби можна досягти дуже хороших успіхів. Також дуже важлива опіка від держави", — підкреслив Анатолій Косаковський.

Зазначимо, що на сьогодні в Україні немає спеціальної державної програми, яка б надавала фінансову підтримку дітям з синдромом Дауна та сприяла б їх адаптації у суспільстві. Втім, у нас працює Всеукраїнська благодійна організація "Даун Синдром", яка посприяла відкриттю у Києві 3 спеціалізованих класів та 13 інклюзивних груп, де діти з цією хворобою мають можливість здобувати середню освіту.


invak.info ( http://invak.info/novosti/3598-kozhna-700-ta-ditina-v-ukrajini-narodzhuetsya-z-sindromom-dauna-moz.html )




Додатково:

Особенный ребенок. Как вести себя папе
( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=3143 )
В Україні з'явився перший навчальний посібник з аутизму ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=2947 )

Про затвердження Порядку організації інклюзивного навчання у загальноосвітніх навчальних закладах ( https://euroosvita.net/index.php/?category=17&id=1622 )



Огигінал новини «Кожна 700-та дитина в Україні народжується з синдромом Дауна» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=3161
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php