Уповноважена Верховної Ради України з прав людини наполягає на внесенні змін до нормативно-правових актів у сфері освіти


До Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини надходить велика кількість колективних та індивідуальних звернень від громадян України про порушення їхнього конституційного права на освіту.

Так, на підставі положень підзаконних нормативно-правових актів у сфері освіти громадяни, які не надали згоду на обробку персональних даних, як правило, внаслідок своїх релігійних переконань, отримують відмову в проходженні зовнішнього незалежного оцінювання, видачі документів про освіту, прийомі заяв та документів для участі у конкурсному відборі до вищих навчальних закладів, а також професійно-технічних навчальних закладів.

У зв’язку з цим, Валерія Лутковська наголошує, що право на освіту гарантовано статтею 53 Конституції України. Ні вказане положення Конституції, ні закони України у сфері освіти не містять жодних норм, які б передбачали необхідність отримання згоди особи на обробку персональних даних як передумови надання освітніх послуг чи видачі документів про освіту. Закон України «Про захист персональних даних» ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=2699 ) також не містить жодних вимог такого змісту. Крім того, вимога надати згоду на обробку персональних даних в обмін на допущення до конкурсу, іспитів є порушенням принципу добровільності згоди. Статтею 6 зазначеного Закону визначено, що персональні дані особи обробляються за її згодою або у випадках, передбачених законами України в порядку, встановленому законодавством. Також згідно зі статтею 11 цього ж Закону, однією з підстав обробки, окрім згоди особи, є дозвіл, наданий володільцю відповідно до закону для здійснення його повноважень.

Аналіз законодавства України у сфері освіти засвідчив, що подання особою заяви про реєстрацію у зовнішньому незалежному оцінюванні, вступ до ВНЗ, видачу диплому автоматично тягне за собою обробку необхідних для цього персональних даних в порядку, визначеному відповідними законодавчими актами, що дає право здійснювати обробку персональних даних на підставі закону без окремої письмової згоди суб’єктів персональних даних.

З огляду на зазначене, Валерія Лутковська направила Подання Міністру освіти і науки України Сергію Квіту, у якому наполягає на внесенні змін до нормативно-правових актів у сфері освіти, що регламентують процедуру прийому до навчальних закладів, процес навчання та отримання документів про освіту з метою вилучення норм щодо обов’язковості надання згоди на обробку персональних даних, а також вжити всіх необхідних заходів щодо недопущення появи аналогічних норм при розробці нових документів у цій сфері.


ombudsman.gov.ua ( http://www.ombudsman.gov.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=3553:2014-03-17-10-36-31&catid=14:2010-12-07-14-44-26&Itemid=75 )




Додатково:

Міністерство освіти і науки розробило свій план дій ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=3144 )

Порядок здійснення Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини контролю за додержанням законодавства про захист персональних даних ( https://euroosvita.net/index.php/?category=17&id=3040 )

Обробка персональних даних по-новому: це як? ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=3035 )



Огигінал новини «Уповноважена Верховної Ради України з прав людини наполягає на внесенні змін до нормативно-правових актів у сфері освіти» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=3158
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php