Актуальний коментар. "БЛАКИТНА КАРТА" - ІСПИТ ДЛЯ УКРАЇНСЬКИХ РОБОТОДАВЦІВ


Заступник міністра праці та соціальної політики Наталія Іванова, коментуючи пропозицію Єврокомісії запровадити європейську „блакитну карту”, насамперед зауважує, що це стане іспитом для українських роботодавців, які вже сьогодні реально потерпають від нестачі кваліфікованої робочої сили. „Роботодавці повинні розуміти, що настав час для конкуренції не тільки на ринку товарів і послуг, але й на ринку праці, бо проблема забезпечення робочої сили і надалі буде загострюватись”.



Єврокомісія на своєму засіданні схвалила два проекти Директив Євросоюзу щодо економічної міграції. Проект першої передбачає допуск висококваліфікованих мігрантів в ЄС та створення європейської „блакитної карти”.

Директива передбачає, що у випадку допуску висококваліфікованого вихідця з третіх країн, він отримує спеціальний дозвіл на проживання та роботу – “блакитну карту”, що надає цій особі ряд соціально-економічних прав та сприятливі умови для об’єднання родин. Головна мета проекту другої Директиви – спростити та прискорити процес отримання дозволу на роботу і право на проживання як для роботодавця, так і для співробітника.

Вона встановлює для вихідців з третіх країн такі ж права як і для європейців – однакові умови праці, рівень оплати праці, доступ до освіти, право на захист профспілок та соціальну безпеку.

Закономірно, що міграційні процеси розвивались і розвиватимуться надалі, бо це аксіома глобального світу і це аксіома ринкової економіки. І кожна країна, в тому числі й Україна, проводить таку політику в сфері міграції, яка є найбільш прийнятною в конкретних умовах.

Інша річ, що ми повинні розуміти, що ці правила залежать від того, в якій ситуації кожна з країн знаходиться. Європа, так як і Україна, потерпає від демографічної кризи - відбувається старіння населення і зменшення його чисельності.

І саме для того, щоб розвивати економіку, забезпечувати належний соціальний розвиток проблема демографічного навантаження вирішується за рахунок активного використання праці мігрантів. Зокрема, це передбачає й означена „блакитна карта”.

Зрозуміло, що вона стимулюватиме рух кваліфікованої робочої сили з України. А для нашої держави на нинішньому етапі поряд із політикою залучення трудових мігрантів повинна активніше використовуватись політика зворотної міграції.

Тобто політика повернення до України після тимчасового перебування за кордоном.



На користь зворотної міграції, переконана, працюватиме те, що Міністерство праці та соціальної політики у межах своїх повноважень реалізує політику заробітної плати, політику доходів, політику розвитку соціального діалогу і політику зайнятості, враховуючи реальну ситуацію на світовому ринку праці.

Стимулами для повернення трудових мігрантів до України є, звичайно, всі заходи, які спрямовані на підвищення заробітної плати, зростання мінімальної заробітної плати, на запровадження Єдиної тарифної сітки в повному обсязі, зростання рівня життя населення.

У цей ряд також можемо поставити і розвиток соціального діалогу з роботодавцями, і вдосконалення сфери соціального страхування, що дасть змогу зменшити навантаження на Фонд заробітної плати, і розробку програм, які спрямовані на донесення об’єктивної інформації нашим громадянам - потенційним трудовим мігрантам - про всі правила і ризики роботи за кордоном.

Щоб вони не потрапляли на роботу на підприємства, що працюють у тіні, щоб не потрапили у рабство - як економічне, так і у сексуальне, щоб не потрапили до ділків, які займаються торгівлею людьми. Всі ці заходи проводимо в рамках роботи Комісії з питань ліцензування посередництва у працевлаштуванні на роботу за кордоном та надання дозволів іноземцям на працевлаштування в Україні, а також надання інформаційно-консультаційних послуг державною службою зайнятості.

З іншого боку, ведемо переговори зі Світовим банком щодо реалізації пілотного проекту щодо створення стимулів для зворотної міграції. Вже отримали підтвердження від португальської сторони про готовність у грудні нинішнього року зустрітись для обговорення можливостей започаткування такого пілотного проекту.

Але найголовніше, що маю сказати, що „блакитна карта” - це сигнал для наших шановних роботодавців, які сьогодні реально потерпають від нестачі кваліфікованої робочої сили. Вони, насамперед, повинні розуміти - якщо не будуть на рівних конкурувати не тільки на ринку товарів і послуг, а й за робочу силу, то проблема дефіциту кваліфікованих кадрів буде загострюватись.

Держава і роботодавці повинні створювати реальні конкурентні переваги національного ринку праці, про що неодноразово наголошував і Прем’єр-міністр України, і Міністр праці та соціальної політики.

mlsp.kmu.gov.ua ( http://mlsp.kmu.gov.ua )



Огигінал новини «Актуальний коментар. "БЛАКИТНА КАРТА" - ІСПИТ ДЛЯ УКРАЇНСЬКИХ РОБОТОДАВЦІВ» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=299&param=India
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php