Вступна кампанія-2013 порадувала більше, ніж попередня?


Кількість порушень під час вступної кампанії скоротилася, констатують у Держінспекції навчальних закладів України.



Тим часом профільні експерти суттєвого поліпшення ситуації з порушеннями не бачать. Самим же батькам вступників найбільше не сподобалось інформаційне забезпечення деяких вишів.

Цього року дочка Людмили з Гадяча, що на Полтавщині, намагалась вступити до трьох вишів – Національного університету імені Шевченка, Київської політехніки та Національного авіаційного університету. За оцінками жінки, вступна кампанія була дуже прозорою, гуманною і доброзичливою, утім не всюди.

Зокрема маму абітурієнтки обурило те, що в Київському національному університеті імені Шевченка її не попередили, що, на відміну від двох інших вишів, не телефонуватимуть у разі зарахування дитини. Окрім того, в електронному кабінеті вступника телефони приймальної і відбіркової комісій цього вишу так і не з’явились. Натомість інші вузи, за словами жінки, цю інформацію оприлюднили.

«Я просто сама дзвоню і кажу: «Скажіть, будь ласка, як оця дівчинка?». «Вона пройшла», – відповідають вони. «А чому ви не телефонуєте?». «Ми не повинні телефонувати». І в останній день, в неділю 11-го числа, нам телефонують, що ми зараховані. Кажу: «По-перше я не доберуся до Києва». Тому нас зараховують, але так, як немає наших оригіналів, тут же і відчисляють. Дитина просто пролетіла і вона дуже засмутилась», – скаржиться мама.


Кількість вишів-порушників скоротилась – Держінспекція



В Управлінні контролю за діяльністю вищих навчальних закладів Державної інспекції навчальних закладів України визнають, що проблема інформаційного забезпечення вступників та їхніх батьків була однією з основних під час цьогорічної вступної кампанії. Адже часто була відсутня інформація щодо абітурієнтів-пільговиків та телефони гарячої лінії міністерства, а рейтинги вступників оприлюднювались невчасно.

Проблеми були і з формою документації приймальних комісій: вона не відповідала міністерським нормам. Окрім того, журнали реєстрації документів були незакритими, а особові справи вступників, зокрема іноземних, оформлювалися неналежним чином.

Інша частина порушень стосувалась ведення екзаменаційної документації, коли програми вступних випробувань були відсутніми чи некоректними, а екзаменаційні білети незатвердженими.

Попри це в управлінні все ж наголошують, що кількість вишів-порушників під час вступної кампанії нинішнього року скоротилась у понад два рази.

«Приблизно у 15 відсотків навчальних закладів були виявлені порушення та недоліки у роботі. У той час як у минулому році це було фактично у кожному третьому навчальному закладі», – наголошує начальник управління В’ячеслав Шиманський.


Більшість скарг щодо порушень – зі сходу України



Тим часом прес-секретар кампанії «За відкритий вступ до ВНЗ» громадянської мережі «Опора» Ірина Швець суттєвого поліпшення ситуації не бачить. За її словами, цього року були також такі порушення як зарахування вступників із меншими балами чи неправильне відображення результатів вступу у системі «Конкурс» через те, що дані були введені некоректно (зокрема, їх невмотивовано заокруглили).

При цьому переважна більшість скарг на гарячу лінію руху надходила зі сходу України: Дніпропетровської, Донецької та Харківської областей.

Поміж тим Ірина Швець вважає, що чимало проблем під час вступу нині породжує можливість подавати абітурієнтам заяви на 15 напрямків. Окрім того, що це «роздуває списки» вступників, загроза є і для самої підготовки кадрів.

«Абітурієнтам найважливіше потрапити просто на державну форму, а куди – це вже питання другорядне. І фактично за таких умов, коли відсутня профорієнтація, коли абітурієнту байдуже, на який напрям підготовки він подає документи, лише зважає, чи великий там конкурс, чи ні, то про якість кадрів говорити наразі важко», – каже вона.

Тим часом у Міносвіти констатують, що цього року помітно зріс інтерес абітурієнтів до інженерно-технічних та природничо-математичних спеціальностей.






Додатково:

Взгляд студентов из Европы на обучение в Украине ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=2731 )



Огигінал новини «Вступна кампанія-2013 порадувала більше, ніж попередня?» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=2792
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php