Започатковано рейтингову систему U-Multirank; очікується, що до неї приєднаються 500 університетів


Нова система рейтингів університетів U-Multirank ( http://www.umultirank.org ) була офіційно започаткована Європейським Союзом у Дубліні. Вона сприятиме запровадженню нових та ширших підходів до оцінки університетів в усьому світі.

Очікується, що 500 університетів із всього світу приєднаються до рейтингової системи U-Multirank, а перші результати будуть оприлюднені на початку 2014 року.

Рейтинг U-Multirank оцінюватиме університети за 5-ма напрямками: репутація навчального закладу у сфері досліджень, якості викладання на освіти, міжнародної співпраці, успіху у трансфері знань- таких, як партнерство, бізес та старт-апи а також у сфері сприяння регіональному розвитку.

Метою рейтингової системи, за словами Ардруллі Вассіліоу, європейського комісара з питань освіти є надання студентам та вищим навчальним закладам ясної картини щодо їхніх здобутків у різних важливих галузях.

За її словами, до сьогодні рейтинги університетів брали до уваги «диспропорційну важливість» якості досліджень.

Брюссель запропонував фінансування у розмірі 2 мільйонів євро у рамках програми безперервного навчання ЄС на 2013-14 роки із можливістю продовження фінансування у 2015-16 роках.

Головними партнерами рейтингу U-Multirank стали Центр вищої освіти у Німеччині та Центр по вивченню політики у галузі вищої освіти із Голандії.

Ідея започаткування системи рейтингу університетів на основі більш широкого діапазону показників, ніж це було досі була вперше виникла у ЄС у 1998 році.

Згідно із заявою Єврокомісії, проект був розроблений на основі техніко-економічного обґрунтування, проведеного у співпраці із 150 вищими навчальними закладами із Європи та всього світу, які підтвердили, що «як концепція, так і запровадження рейтингу за різними напрямками є реалістичними».

У деяких країнах спостерігалося занепокоєння щодо того факту, що «традиційні» системи рейтингів надають несправедливу перевагу багатшим, орієнтованим на дослідження вищим навчальним закладам.

Однак ідея розширення показників не надає сама по собі очевидну перевагу. Багато представників професорсько-викладацького складу виступають принципово проти ідеї визначення рейтингу університетів у якійсь таблиці. Інші говорять, що наразі вже є надто багато рейтингових систем. Комітет з питань ЄС Палати лордів Великобританії назвало цю ініціативу розтринькуванням грошей.

Вассіліоу минулого тижня заявила, що започаткування університетів було одним із найбільш успішних європейських винаходів, «однак, ми мусимо мислити та діяти більш стратегічно, аби реалізувати потенціал наших університетів».

Рейтинг U-Multirank допоможе студентам обрати університет чи коледж, який є кращим для них та надасть університетам можливість ідентифікувати свої сильні та слабкі сторони і повчитися на досвіді інших. «Зрештою, він надасть політикам більш повний огляд їхніх систем вищої освіти задля того, аби вони змогли зміцнити позиції своїх країн у цілому».

Європейська спілка студентів (ESU) заявила, що рейтинг U-Multirank буде «надзвичайно важливим інструментом».

Однак, у той час, як він має потенціал, аби стати актуальним для студентів, надаючи їм можливість приймати обґрунтовані рішення шляхом знайомства із різноманіттям у сфері європейської вищої освіти, він також може спричинити комерціалізацію вищої освіти, проти якої категорично виступає ESU.

Останні дослідження засвідчили, що значна кількість університетів у світі була із «порівняльних перегонів» у традиційних рейтингових системах, оскільки рейтинги спирались на методології, що стосуються тільки найвідоміших у галузі досліджень світових університетів.

Цому можна зарадити шляхом впровадження багатовекторних підходів, запропонованих Брюсселем, заявив ESU.


University World News ( http://www.universityworldnews.com/article.php?story=20130201144343699 )
February, 2013

Автор: Алан Озборн (Alan Osborn)

Переклад: Михайленко Ігор /Оксана Бурдик
для euroosvita.net




Додатково:

Репутація університету- пані вразлива та вибаглива ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1635 )

University World News: Робота над якістю - це марафон, а не спринт ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=2491 )

Заклик до участі: Європейська асоціація університетів досліджує вплив рейтингів на університети ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=2572 )

При начале реорганизации вузов успеваемость студентов снижается ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=2526 )

Рейтингам - вісім років. Що ми зрозуміли? ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1551 )

Форум ЮНЕСКО "Рейтинг и оценка качества высшего образования – сильные и слабые стороны» ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=995 )



Огигінал новини «Започатковано рейтингову систему U-Multirank; очікується, що до неї приєднаються 500 університетів» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=2523
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php