В Україні гостро не вистачає фахівців з інженерних і будівельних спеціальностей


В Україні ніхто достеменно не знає, яких спеціалістів і скільки нам потрібно, вважає директор Центру тестових технологій та моніторингу якості освіти Ігор Лікарчук.



За його словами, планування державного замовлення в нашій країні відбувається "дивними методами, і ще дивнішими – розподіл держзамовлення між вищими навчальними закладами". "Тому говорити про те, скільки і яких нам потрібно спеціалістів, і відповідно до цього планувати вступну кампанію, не доводиться.

Цього ніхто не робив і найближчим часом не збирається", – зауважив експерт. Лікарчук вважає, що в Україні готується надмірна кількість менеджерів, юристів, фахівців у галузі туризму, і водночас гостро не вистачає фахівців з інженерних та будівельних спеціальностей.

При цьому освітянин переконаний, що мотивувати дітей вступати на непопулярні спеціальності можна лише одним чинником – гідними заробітними платами.

Проте, на думку Ігоря Лікарчука, від вступу на такі спеціальності відштовхує не тільки усвідомлення перспективи недостатнього заробітку в майбутньому, але й те, що на факультетах, де, наприклад, готують інженерів та будівельників, набагато складніше навчатися. "Наша школа перестала вчити вчитися, перестала готувати людину до здобуття знань.

Тому люди й вступають не туди, де доведеться вивчати вищу математику чи "опір матеріалів", а туди, де легше навчатися, де можна списати реферат чи магістерську роботу", – підсумував експерт.



Додатково:

Про державне регулювання діяльності у сфері трансферу технологій (нова редакція) ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=2357 )



Огигінал новини «В Україні гостро не вистачає фахівців з інженерних і будівельних спеціальностей» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=2507
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php