У Львівській політехніці готуються до традиційного Зимового балу


Коли всі планують зустрічати Новий рік та святкувати Різдво, у Політехніці готуються ще й до традиційного Зимового балу.



У 2013 році він відбудеться 12 січня.

Крім того, що головна мета балу – відновлення давніх традицій, зустріч випускників, а також доброчинність (зібрані кошти щороку виплачують двом стипендіатам – відмінникові навчання та комусь із соціально незахищених студентів), кожен учасник хоче добре провести час. Випускники та друзі Політехніки використовують такий святковий захід, аби зустрітися і поспілкуватись у позаробочій атмосфері (на другому балу поза цим нерідко забували й про танці). Відтак перед організаторами, крім дотримання основних умов «жанру», стоїть непросте завдання – здивувати гостей якимись «родзинками». Хоча загалом цього року вони поставили собі за мету залучити більше нових учасників, розширити їх географію. Очікується більше представництво з Києва, Тернополя, Івано-Франківська, Хмельницького, Борислава, Дрогобича, Калуша. Будуть консули, почесні консули дипломатичних представництв, ректори польських вишів, повідомляє прес-служба ЛП.

Основний кістяк програми – незмінний. Стартує бал із представлення гостей господарям – ректор Юрій Бобало та голова правління Асоціації випускників Олег Сєргєєв з дружинами тиснуть руки кожному. Якщо деяких вимог (як-от не запрошувати більше, ніж на три танці одну партнерку; жінкам приходити лише у супроводі чоловіків) учасники не дотримуються, то щонайменше дрес-код для гостей – це святе. По суті всі чоловіки замість краватки мають метелика (а багато чоловіків і в смокінгах, хоч загалом темний костюм припустимий), а жінки демонструють вишукані вечірні сукні та відповідні зачіски.

Незмінно присутні в програмі балу й лотерея та аукціон. Лоти організатори традиційно тримають у секреті (деякі з них надали люди, які хотіли, але не можуть потрапити на бал). Лише щоб зорієнтувати доброчинців, наскільки грубий гаманець треба взяти, малесенька підказка: директор арт-галереї «Мадам Пальмгрен» Вікторія Рибак вирішила надати на аукціон картину за 5000 гривень – такого коштовного лота на балу ще не було.

А от на щорічній виставці творчості «Політехніка-арт», крім фоторобіт і картин (одну з них буде надано на аукціон як лот), за словами члена оргкомітету Володимира Старчевського, планують виставити автентичні українські національні костюми з різних регіонів. Їх є близько 40. Скільки зможуть побачити учасники балу, залежить від того, чи вдасться організаторам знайти відповідну кількість манекенів. Також має відбутися традиційне нагородження меценатів.

– Щоправда, наразі (очевидно, через непростий час, зокрема, вибори) рік виглядає невдалий з точки зору меценатства, – поділився він. – Найбільші пожертви на Асоціацію були 1000 грн. Але ми сподіваємося, що до балу ще знайдуться меценати, які зможуть перерахувати нам більшу суму.

Ще одна несподіванка – музичний супровід вечора. Цього року на Зимовому балу дебютуватимуть симфонічний і духовий оркестри Львівської політехніки.

– Перші два роки ми ще не ризикували, бо все-таки програма має бути дуже різноманітна, – каже Володимир Старчевський. – Тому запрошували оркестр Національного академічного драмтеатру ім. М. Заньковецької. А тепер, коли наші оркестри багато виступали, удосконалили свій репертуар, ми переконані, що вони дадуть раду. При вході гостей зустрічатиме струнний квартет, а симфонічний і духовий оркестри супроводжуватимуть усю танцювальну програму.

Позаяк ялинка цьогоріч зустрічає всіх політехніків та візитерів при вході на першому поверсі, на другому (у фойє біля актової зали) доведеться створювати відповідний різдвяний антураж. За цю роботу взялась аспірантка Інституту архітектури Юлія Білоус (увесь декор для альма-матер виготовила безоплатно).

Ректор Юрій Бобало вирішив, що до давніх традицій треба залучати й молодь. На третій бал запрошують близько 50 аспірантів та студентів (вони мають можливість потрапити на свято за пільговою ціною).

Організатори докладають усіх зусиль, щоб усе вдалося, як сказав голова правління Асоціації Олег Сєргєєв перед першим балом, «у нас не буде другого шансу змінити перше враження». Працюють над можливістю озвучити увесь хол, аби і в кулуарах було чути, що відбувається в залі, що оголошують ведучі. Але головне – прийти не лише у відповідному вигляді, а й із відповідним настроєм. Саме з бажання усіх учасників гарно побавитися, потанцювати, поспілкуватися формується справжня атмосфера балу.

Історична довідка. Традиція проведення балів у Львові сягає середини XVIII століття. Завдяки високому рівню організації дуже популярними серед академічної громади міста були святкові бали, які влаштовувала Львівська політехніка. Після тривалої перерви, спричиненої війнами, кризами нових часів, 2011 року університет спільно зі своєю Асоціацією випускників відродив традицію проведення Зимового балу. Відтепер це свято музики, краси і світла відбуватиметься щороку після Різдвяних свят.

Пам’ятка учасникам. Зимовий бал відбувається з дотриманням найгарніших європейських бальних традицій. Дрес-код – бальна або вечірня сукня повної довжини для жінки, смокінг або темний костюм з метеликом, парадна військова форма – для чоловіка. Гостей зустрічає, представляє господарям-розпорядникам церемоніймейстер, який надалі оголошує програму, опікується врочистою, а водночас невимушеною і святковою атмосферою бального простору.



Огигінал новини «У Львівській політехніці готуються до традиційного Зимового балу» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=2461
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php