Нова редакція правил прийому до ВНЗ Білорусі скасовує більшість пільг для абітурієнтів


Міністр освіти Сергій Маскевич на прес-конференції в Мінську заявив, що уряд Білорусі направило до Адміністрації президента нову редакцію правил прийому до вузів, яка передбачає скасування більшості пільг для абітурієнтів.



Зокрема, пропонується скасувати роздільний конкурс для випускників сільських та міських закладів освіти і більшість інших пільг при вступі до вузів. Планується зберегти тільки пільгу по зарахуванню без вступних випробувань абітурієнтів, які вибороли призові місця на міжнародних та республіканських олімпіадах, інших змаганнях. Позаконкурсне зарахування також збережеться для низки категорій абітурієнтів при вступі до вузів першого потоку МВС, МНС, Міноборони, Держприкордонкомітету і в Білоруський державний університет фізичної культури.

Планується ввести норму, згідно з якою на заочну форму навчання у вузи зможуть вступати лише працевлаштовані громадяни.

Для вступників на педагогічні спеціальності на умовах цільової підготовки пропонується ввести вимогу щодо необхідності рекомендацій педагогічних рад закладів освіти.

Для вступників на спеціальності культури і мистецтва вузів планується ввести єдину методику підрахунку балів при зарахуванні: бали за кожен етап вступного випробування з предмета «Творчість» будуть складатися з балом, отриманим при складанні балів за централізоване тестування і середньої оцінки документа про освіту.

Білорусам, які постійно проживають за кордоном, а також громадянам Росії, Казахстану, Киргизстану і Таджикистану пропонується дозволити вступати в білоруські вузи на умовах, передбачених для іноземців, - за результатами співбесіди.

Для захисту інтересів абітурієнтів, що поступають в установи освіти за конкурсом, пропонується квотувати число місць для абітурієнтів, що зараховуються за результатами підсумкової атестації по закінченні факультетів довузівської підготовки, підготовчих відділень, підготовчих курсів або за результатами співбесіди. Квоту щорічно буде встановлювати навчальний заклад.

Перелік спеціальностей, за якими ведеться цільова підготовка, намічено доповнити спеціальностями землеустрою та земельного кадастру. Також з 30 до 60% від контрольних цифр планується збільшити прийом на умовах цільової підготовки на сільськогосподарські спеціальності.



Додатково:

На прошедшей XIX конференции министров образования стран СНГ предложено сформировать независимое агентство по рейтингам вузов стран Содружества ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=2238 )



Огигінал новини «Нова редакція правил прийому до ВНЗ Білорусі скасовує більшість пільг для абітурієнтів» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=2454
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php