Чому і на чому заощаджують виші?


Українські університети намагаються заощадити на платі за комунальні послуги, теплопостачання та електроенергію.

Для цього виші ущільнюють навчальний процес та подовжують канікули. Студенти мають багато пар на день, вчаться ще й по суботах, матимуть менше днів на підготовку до іспитів, зате відпочиватимуть довше на канікулах. Університети ж, на час канікул, спробують звести до мінімуму споживання енергоносіїв.

Така ситуація, у більшій чи меншій мірі, склалася у багатьох вищих навчальних закладах усіх регіонів України, – стверджує голова Громадської Ради освітян і науковців України, колишній міністр освіти Станіслав Ніколаєнко. Він називає ситуацію безпрецедентною, оскільки, за його словами, Держказначейство з вересня заблокувало рахунки вишів і не дає їм розпоряджатися навіть тими коштами, які університети заробили самі.

Ніколаєнко вважає, що через величезний дефіцит державного бюджету, уряд покриває основні статті видатків на освіту – на зарплату і стипендії – з власних коштів університетів.



Додатково:


Мінсоцполітики України надало роз'яснення щодо індексації стипендії ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=2272 )

У МОНмолодьспорту роз'яснили ситуацію щодо навчання студентів і аспірантів за кордоном ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=2173 )




Огигінал новини «Чому і на чому заощаджують виші?» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=2304
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php