Експерти не бачать прогресу в реформуванні освіти


За останній рік держава зробила певні кроки в модернізації освіти, але ключових проблем досі не вирішено. Про це заявили учасники прес-конференції, яка відбулася 29 серпня в Києві. Захід провів Центр освітнього моніторингу за підтримки Освітньої програми Міжнародного фонду “Відродження”.

Директор Освітньої програми Георгій Касьянов наголосив, що сьогодні українська освіта перебуває у кризовому стані. Основним показником цього, на його думку, є “дипломна хвороба”, тобто прагнення більшості людей отримати диплом, а не якісну освіту. Крім того, він поставив державі “двійку” за запровадження стандартів Болонської системи.

Для виходу з кризи експерт пропонує запровадити недержавну систему контролю якості освіти, а також забезпечити фінансову автономію вишів. За його словами, у світі саме неурядові організації стежать за якістю освіти й на основі цього регулярно публікують рейтинги найкращих університетів.

У свою чергу, Павло Полянський, директор Центру освітнього моніторингу, зауважив, що ключовим у модернізації освіти є реформування її змісту. У цьому напрямі за останній рік було внесено зміни до Стандартів початкової, базової та повної загальної середньої освіти та до навчальних планів і програм через повернення до 11-річної моделі шкільного навчання.

Проте, за словами експерта, невирішеними є ключові проблеми. Так, не розвантажено змісту навчальних програм, а повернення до 11-річки та “втиснення” змісту 10-12 класів у програми для 10-11 класів призвело до перевантаження старшої школи.

Павло Полянський констатував, що непослідовно й повільно впроваджують профільне навчання, оскільки без належного ресурсного забезпечення (навчальні кабінети, інформатизація навчального процесу на практиці, а не лише на папері, створення освітніх округів), по-справжньому зробити це майже неможливо. Украй погано, за його словами, забезпечено підручниками старшу профільну школу: школи дотепер не отримали багатьох підручників навіть для 10-го класу, а у 2012 році на 2 млн. грн. додруковували підручники для 11-го класу.

Експерт наголосив, що загострюється питання здоров’я школярів. За офіційними даними Міністерства освіти й науки, молоді та спорту (МОНМС), порівняно з 2009 роком зменшилася кількість спортивних шкіл системи освіти й відповідно майже на 20 тис. зменшилася кількість дітей, які їх відвідують. Це, а також відсутність фінансування на придбання спортивного обладнання для шкільних спортзалів, відсутність у більшості шкіл басейнів, часто формальне проведення медичних оглядів школярів, труднощі з забезпеченням кожної школи медичним працівником і перевантаженість навчальних програм призводять до того, що загальний рівень здоров’я школярів опустився до критичної позначки. На його думку, “новації” на кшталт скасування оцінок з фізичної культури не впливають на загальну ситуацію.

За суперечливими даними МОНМС, зросли закупівлі шкільних автобусів. При цьому реалізацію програми “Шкільний автобус” супроводжують скандали, пов’язані з проведенням тендерів і якістю автобусів.

За словами Павла Полянського, сьогодні на рівні управління освітніми процесами в Україні можна вирізнити такі тенденції:

· посилення бюрократичної централізованої ієрархізації, заміна освітнього менеджменту ручним управлінням;

· експертне середовище усунули від обговорення суспільно значущих проблем. Рішення приймають або персонально міністр, або ж вузьке коло “втаємничених”. Довідково: у 2009 році на офіційному сайті МОНМС для громадської експертизи було оприлюднено проекти 62 документів; у 2010 – 49; у 2011 – 28; за перші 8 місяців 2012 року – всього 18.

· створення несприятливих умов для діяльності суб’єктів освітньої політики, що висловлюють незгоду з діяльністю міністра (звільнення з посад ректорів, зменшення державного замовлення, зволікання з погодженням документів);

· повсякчасне дезінформування суспільства про справжній стан освіти;

· ревізія попередньої практики освітніх реформ.



Контакти:
Центр освітнього моніторингу

063 69 666 61
centromonitor@gmail.com




Додатково:

Міжнародний фонд «Відродження»: стислий звіт за 2011 рік (Сприяння реформам у галузі освіти) ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1585 )

Видання, яке висвітлює думку українського Міносвіти, вважає, що «Відродження» відступає від традицій західної демократії. ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1373 )

Навчальне навантаження в українських вишах не відповідає вимогам Болонської системи ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1992 )

Вчителів шокують зміни у шкільній програмі для першокласників ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=2103 )



Огигінал новини «Експерти не бачать прогресу в реформуванні освіти» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=2136
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php