«Факти» склали рейтинг найдорожчих вишів України


Часу аби подати документи у виші залишилося менше тижня.



На сьогодні бажання здобувати вищу освіту виявили 530 тисяч абітурієнтів. Оскільки вони мають право проситися одразу до 5 різних університетів, то навчальні заклади зареєстрували півтора мільйона заяв. Кожну сьому – через Інтернет. Про це йдеться у сюжеті Фактів ( http://fakty.ictv.ua/ ).

Найактивніші - абітурієнти з Донецької, Дніпропетровської областей та Києва. А от найпопулярніші виші – київський національний імені Шевченка, Львівський імені Франка, Київський політехнічний та Національний авіаційний.

Та як показує практика, саме найпопулярніші виші і найдорожчі. З вересня навчання у них ще подорожчає. Причому, по-різному.



У київській політехніці ціну підвищили на всі факультети майже на 5%. Пояснюють: врахували інфляцію. Тепер студенти найдешевших технічних спеціальностей платитимуть на 600 гривень більше за рік.

«Найнижча вартість на бакалаврат – це приблизно 12 тисяч гривень. Як правило, це традиційні для КПІ технічні напрями: машинобудування, хімічні технології, біохімічні, енергетика», - розповідає заступник першого проректора «Київської політехніки» Володимир Тимофеєв.

Біля КПІ крутиться дніпропетровець Олексій. Хоче освоїти системний аналіз. Подобається все – окрім ціни.

«На цьому факультеті треба платити приблизно 15,5 тисяч гривень. Конкурс досить великий – за списками поки не проходжу. У Дніпропетровську платити 9 тисяч. Я там проходжу, але хочеться у КПІ», - каже хлопець.

У КНУ ім. Шевченка до підвищення цін підійшли вибірково. Вартість навчання на юридичному чи на міжнародних відносинах не піднімали. За них і так щороку треба платити по 30 тисяч гривень. Тому взялися за менш популярні, але витратні – фізику, біологію та математику. І підвищили ціну вдвічі.

«Фізичний факультет, наприклад, де була вартість навчання 7 тисяч гривень. На сьогоднішній день - це збиткова вартість через електроенергію, яка йде на прилади для лабораторних робіт. Чи в інституті біології, де тварин треба утримувати. Там ми змушені були встановити вищу вартість навчання за цей рік - до 15 тисяч», - звітує проректор із наукової роботи київського національного університету ім. Т. Шевченка Володимир Бугров.

В університетах пояснюють: 40% вартості навчання йде на оплату комунальних послуг. Ще стільки ж – на зарплату викладачам. Тому що більше на факультеті професорів, то дорожче там навчатися.

«Контракт - це рівно стільки, скільки витрачається на підготовку студента. Але ми не можемо мати й збитки. Якщо за рік зарплата зросла – ясно, що на наступний рік ми маємо переглядати вартість навчання», - пояснює Бугров.

Нині найдорожчі факультети: юридичний та економічний. Поки лідер за вартістю навчання - національний університет Шевченка. Рік провчитися тут - 30 тисяч гривень.

Друга у списку – Києво-Могилянська академія. Юристів тут вчать за 28 тисяч на рік.

Серед регіональних, рекорд у Львівського університету Франка. 21 тисяча гривень за рік на економічних спеціальностях.

Нині – в останні дні вступної кампанії – біля вишів досі студенти. Кажуть, намагаються подати у якнайбільшу кількість вишів. Аби потім мати змогу обирати, причому не лише за престижем, а й за ціною.



Додатково:



50 тисяч євро і ви - доктор ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1221 )

Чому українська молодь їде вчитися до Польщі? ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1206 )

Перше вересня дорожче, ніж зарплата вчителя ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1190 )



Огигінал новини ««Факти» склали рейтинг найдорожчих вишів України» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=2068
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php