Перший тиждень вступної кампанії: черги, збої електронних систем, затримки з апеляціями


2 липня розпочалася вступна кампанія до вищих навчальних закладів. Громадянська мережа “Опора”, яка здійснює спостереження за вступом, підбиває підсумки першого тижня кампанії. Моніторинг підтримує Освітня програма Міжнародного фонду “Відродження”.

Черги в перший день вступної кампанії

Черги в перший тиждень вступної кампанії були значні, адже зазвичай абітурієнти переконані, що швидкість подачі заяв сприяє їх зарахуванню. Окрім того, кількість випускників, які зареєструвалися для проходження ЗНО, цього року зросла на 22%. Такий наплив абітурієнтів спричинив багато невдоволень і незручностей як для вступників, так і для членів приймальних комісій. Окремі виші творчо вирішували ці проблеми. Наприклад, у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка абітурієнти формували поіменні списки, а у приймальних комісіях Одеського національного політехнічного університету й Національного педагогічного університету імені Михайла Драгоманова самостійно видавали номерки з часом і днем подачі документів. У Рівненському державному гуманітарному університеті студенти-охоронці вирішили заробити на абітурієнтах і пропонували їм пройти до приймальної комісії без черги. Така послуга в перший день вступної кампанії коштувала 60 грн., наступного – 70.

Траплялися також випадки, коли вступники, стоячи в черзі та вивчаючи правила прийому, дізнавалися про додаткові документи, які потрібно було подавати до приймальних комісій – ідентифікаційні коди, військові квитки, а також папки й конверти з марками. У Донецькому національному університеті, як і в інших закладах, до переліку документів входять фотокартки, але їх розмір не стандартний – 3х4 см, а 4х5 см. Усім абітурієнтам, які не мають таких фото, пропонують їх зробити в сусідньому кабінеті біля приймальної комісії за 30 грн. Абітурієнти та їхні батьки розцінюють це як метод додаткового заробітку університету.

У більшості вишів не створено умов для абітурієнтів з особливими потребами: немає пандусів, ліфтів, дзвінка чи чергового, який відповідає за виклик працівника приймальної комісії.

Подача електронної заяви функціонує нестабільно

Альтернативою довгим чергам у приймальних комісіях є можливість подавати заяву на вступ через мережу Інтернет. Для цього абітурієнти повинні зареєструватися на спеціальному веб-сайті (ez.osvitavsim.org.ua), створити там свій профіль і ввести дані документів, необхідних для вступу. Проте, за словами абітурієнтів, труднощі виникають ще на етапі реєстрації на сайті, а також при введенні особистих даних до анкети. Система електронного вступу періодично “зависає” та видає помилки.

Реєстрація електронних заяв приймальними комісіями

Уже в перший день вступної кампанії (2 липня) на гарячу лінію Громадянської мережі “Опора” почали надходити скарги від адміністраторів приймальних комісій на повільне з’єднання з сервером, на якому розміщено Єдину державну електронну базу з питань освіти (ЄДЕБПО).

Особливості вступу неповнолітніх абітурієнтів

Відповідно до листа Міністерства освіти й науки, молоді та спорту (МОНМС), у перші дні вступної кампанії від неповнолітніх абітурієнтів вимагали присутності батьків, яким необхідно було замість своєї дитини підписати згоду на використання персональних даних у ЄДЕБПО. Це спричинило те, що багато вступників, які приїжджали здалеку без батьків, змушені були повертатися у приймальну комісію іншого дня. Така норма викликала протести абітурієнтів, адже не всі батьки можуть бути присутніми під час подачі документів у приймальні комісії, тим паче якщо абітурієнт вступає у декілька ВНЗ у різних областях України. Після цього МОНМС надало відповідне роз’яснення.

Публічність вступної кампанії: Інформаційна система “Конкурс”

Інформаційна система “Конкурс” (vstup.info), яка стала одним з основних механізмів забезпечення відкритості та прозорості вступної кампанії, досі не відображає повних рейтингових списків абітурієнтів, які вже подали документи до вишів.

Коли ж у системі “Конкурс” з’явилися перші рейтингові списки, абітурієнти почали скаржитися на невідповідність оприлюднених тут даних балам, отриманим за результатами ЗНО. Однак найчастіше вступники скаржаться на те, що в системі “Конкурс” немає інформації про один із додатків до сертифікату ЗНО. Переважно ця проблема є в тих, хто подавав електронну заяву на вступ.

Ще однією неприємною несподіванкою стала відсутність в ІС “Конкурс” відомостей про пільгові категорії абітурієнтів – про тих, які мають право першочергового вступу, не відображаються бали, отримані за результатами перемоги у всеукраїнських олімпіадах, конкурсі-захисті наукових робіт Малої академії наук, довишівської підготовки. Фактично наявні списки вступників не відображають справжніх рейтингів, зокрема через відсутність даних про пільгові категорії, які мають право на позаконкурсний вступ і які мало би бути розміщено на початку списку.

Розгляд апеляційних заяв на результат ЗНО

На гарячу лінії мережі “Опора” звертаються абітурієнти з пересторогою, що досі не отримали інформації щодо розгляду своїх апеляційних заяв на результати ЗНО. Особливе занепокоєння в абітурієнтів викликає відсутність інформації з іспиту з української мови й літератури (основної сесії ЗНО), адже цей предмет є обов’язковим для вступу на будь-яку спеціальність. Як запевнили в Українському центрі оцінювання якості освіти, така ситуація трапилася через велику кількість апеляцій (близько 2,5 тисяч), проте всі скарги має бути розглянуто до 12 липня.


Громадянська мережа “Опора”
Ольга Стрелюк
063 628 68 36


***

Мета Освітньої програми - сприяти системним змінам в освітній галузі України, спрямованим на її наближення до найкращих європейських практик, покращення якості освіти, перетворення її на засіб формування громадянського суспільства.



Додатково:



Д.Табачник контролюватиме підключення вузів до електронної бази з питань освіти ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=2025 )

ЄДБО - недоліки технічного характеру унеможливлюють якісну та своєчасну роботу приймальних комісій ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=2028 )

Щодо порядку оплати документів про освіту у 2012 році ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1876 )

Порівняльна таблиця видатків вищих навчальних закладів та наукових установ із загального фонду державного бюджету на 2011 рік ( https://euroosvita.net/index.php/?category=16&id=1805 )



Огигінал новини «Перший тиждень вступної кампанії: черги, збої електронних систем, затримки з апеляціями» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=2048
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php