Відтепер неповнолітні абітурієнти можуть подавати документи на вступ без присутності батьків


Однією з особливостей початку цьогорічної вступної кампанії стало надання згоди на обробку персональних даних вступників в Єдиній державній електронній базі з питань освіти.



У тому ж разі, коли абітурієнту ще не виповнилося 18-ти років, ВНЗ вимагали присутності батьків, які мали засвідчити згоду замість своїх неповнолітніх дітей.

Така норма викликала спротив у абітурієнтів, адже не всі батьки можуть бути присутніми під час подачі документів у приймальні комісії, тим паче, якщо абітурієнт вступає у декілька ВНЗ у різних областях України. ОПОРА також наголошувала на юридичній колізії, адже ні в Законі «Про захист персональних даних», ні в самих Умовах прийому, затверджених Міністерством освіти і науки, молоді та спорту, жодної згадки про вік немає.

На заяву мережі ОПОРА МОНМС зреагував відповідним листом «Щодо роз’яснення процедури отримання згоди на обробку персональних даних», який сьогодні надійшов вищим начальним закладам. Як зазначається у документі, «у випадку, якщо вступник особисто подає в паперовій формі заяву на вступ до вищого навчального закладу, він обов’язково підтверджує власним підписом згоду на використання його персональних даних в Єдиній державній електронній базі з питань освіти».

Вважаємо таке рішення Міністерства вдалим вирішенням проблеми, хоча, дещо запізнілим, адже в більшості абітурієнти подають документи у перші дні вступної кампанії, особливо ті, які проходять творчі конкурси.



Додатково:


Як подолати вступний бар’єр ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=2035 )

ЄДЕБО - недоліки технічного характеру унеможливлюють якісну та своєчасну роботу приймальних комісій ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=2028 )

МОН: безкоштовного доступу для ВНЗ України до ЄДЕБО не передбачено ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1875 )



Огигінал новини «Відтепер неповнолітні абітурієнти можуть подавати документи на вступ без присутності батьків» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=2043
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php