Оцінка Європейською Асоціацією Університетів (European Uneversity Association - EUA) проекту доповіді щодо правил участі у Horizon 2020- Рамковій програмі досліджень та інновацій (2014-2020)


Європейська Асоціація Університетів (European Uneversity Association - EUA) ( https://euroosvita.net/index.php/?category=36&id=398 ) вітає та підтримує підходи, запропоновані Крістіаном Ейлером (доповідачем з питань правил участі та розповсюдження програми Горизонт 2020 ( https://euroosvita.net/index.php/?category=17&id=1574 )) у своєму проекті доповіді, представленої на засіданні Комітету європейського парламенту по промисловості, дослідженням та енергетиці

ЄАУ звертає увагу на те, що у звіті ( http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-%2f%2fEP%2f%2fNONSGML%2bCOMPARL%2bPE-489.632%2b01%2bDOC%2bPDF%2bV0%2f%2fEN ) визнаються інтереси різних учасників і, зокрема, вітає запровадження можливості для учасників вимагати відшкодування на основі реальних витрат.

Таким чином у доповіді дається оцінка діяльності ЄАУ стосовно того, що шляхом розробки методології повної вартості європейські університети прагнуть досягнення і підтримання сталого потенціалу фінансування наукових досліджень з метою зміцнення їх конкурентоспроможності.

ЄАУ також високо оцінює пропозиції Ейлера щодо подальшого спрощення та помітно більш ширшого використання фінансових та управлінських практик учасників.

ЄАУ сподівається, що це також прокладе шлях до розвитку методологій сертифікацій «легкого дотику» та до визнання національно визнаних методологій. Це дозволить зробити цей процес більш доступним аби усі університети змогли визначити свої реальні витрати. Такий крок міг би зняти найбільший бар’єр на шляху сьогоднішніх сертифікаційних процедур FP7 (Cьома рамкова програма) ( https://euroosvita.net/index.php/?category=17&id=1110 ).
ЄАУ вважає, що розумніше і простіше дозволити університетам варіант моделі відшкодування, що заснована на декларації реальних витрат. ЄАУ рекомендує знову шукати можливості підвищення ставки відшкодування, що наразі складає 70% від загального обсягу допустимих витрат для внз. Нинішня пропозиція по поправці призведе до зниження ставки відшкодування у порівнянні із пропонованою FP7 (встановленою на рівні 75%).

Враховуючи високий рівень скорочень державного фінансування університетів, зокрема у багатьох східних та південних європейських країнах і загалом нижчий рівень державного інвестування, було б вкрай важливо запропонувати привабливі умови компенсації для всіх учасників.

До того ж, розмір у 70% не може бути достатнім стимулом для тих університетів, які повинні інвестувати значні фінансові та людські ресурси для запровадження методології повної вартості.

ЄАУ вітає можливість мати два варіанти відшкодування витрат, які враховують велике різноманіття підходів, що існують у Європі. Це дозволяє університетам, що поки ще не в змозі ідентифікувати свої реальні непрямі витрати повернути їх шляхом використання альтернативної моделі. Цей варіант повинен включати достатньо високу фіксовану ставку для того, щоб достатньо покривати непрямі витрати. ЄАУ залишається на позиції, що єдина ставка для непрямих витрат у рамках цього варіанту має бути збільшена до 40%.

ЄАУ продовжуватиме надавати додаткові матеріали до Європейського парламенту та Ради Європейського Союзу, законодавців у цьому процесі. Очікується, що Європарламент матиме офіційну позицію після першого голосування цієї осені.

Для перегляду повного тексту проекту доповіді , будь ласка натисніть тут ( http://www.europarl.europa.eu/committees/en/itre/draft-reports.html?linkedDocument=true&ufolderComCode=ITRE&ufolderLegId=7&ufolderId=08098&urefProcYear=&urefProcNum=&urefProcCode=#sidesForm )

Для ознайомлення із останньою (травень 2012) заявою ЄАУ щодо Првил участі у програмі Горизонт 2020 натисніть тут ( http://www.eua.be/Libraries/Policy_Positions/EUA_Input_to_the_Debate_on_the_Rules_for_Participation_in_Horizon_2020.sflb.ashx )

Будь ласка, натисніть тут ( http://www.eua.be/news/12-06-07/Horizon_2020_update_EUA_participates_in_EPP_hearing.aspx ) щоб ознайомитись зі звітом ЄАУ про участь у недавніх слуханнях по програмі Горизонт 2020 організованих Європейською народною партією у Європарламенті.



European Uneversity Association
June, 2012


Переклад: Михайленко Ігор /Оксана Бурдик
для euroosvita.net




Додатково:

У Європейської Асоціації Університетів (european uneversity Association - EUA) новий президент ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1766 )

European Uneversity Association запускает интерактивный инструмент для предоставления полных данных об университетской автономии в Европе ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1570 )

ВНЗ України в міжнародних асоціаціях університетів у 2011 році ( https://euroosvita.net/index.php/?category=49&id=1769 )



Огигінал новини «Оцінка Європейською Асоціацією Університетів (European Uneversity Association - EUA) проекту доповіді щодо правил участі у Horizon 2020- Рамковій програмі досліджень та інновацій (2014-2020)» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=2036
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php