Рейтинг МОНМС: Який ВНЗ - найкращий?


КРИТЕРІЇ І УЧАСНИКИ

До участі в проекті були запрошені ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1525 ) всі вищі навчальні заклади III - IV рівнів акредитацій. Дія його практичної реалізації розроблено показники діяльності вищого навчального закладу, які характеризують активність університету на міжнародному рівні, якість контингенту студентів, якість науково-педагогічного потенціалу, результативність науково-дослідної й науково-технічної діяльності та ресурсне забезпечення навчального процесу. В рейтинговому оцінюванні взяли участь 229 вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитацій всіх форм власності та підпорядкування. Рейтинг визначався на підставі опрацювання результатів діяльності й потенціалу за 2010 - 2011 навчальний та 2011 календарний роки. Діяльність вищого навчального закладу оцінювалася за допомогою глобального критерію рейтингу (ГКР), який є інтегральним і визначається сумою таких індексів критеріїв:

• індекс міжнародної активності (І1);
• індекс якості контингенту студентів (І2);
• індекс якості науково-педагогічного персоналу (І3);
• індекс якості науково-дослідної та науково-технічної діяльності (І4);
• індекс ресурсного забезпечення (І5).

Ранжування суб'єктів здійснюється в межах ідентифікованих груп, об’єднаних з урахуванням специфіки підготовки кадрів та профілю вищого навчального закладу:

• класичні університети ;
• технічні університети ;
• технологічні, будівництва, транспорту ;
• педагогічні, гуманітарні, фізичного виховання і спорту ;
• культури, мистецтва, дизайну ;
• охорони здоров'я ;
• аграрні ;
• економіки, фінансів, управління, підприємництва ;
• права, правоохоронної діяльності, цивільного захисту та безпеки життєдіяльності ;
• приватні .

У рейтингових таблицях для кожного суб'єкта ранжування і системи наведено виміри індексів критеріїв та інтегрального рейтингового індексу (глобальний критерій рейтингу), за виміром якого позиціонує на рейтинговій шкалі вищий навчальний заклад.

Для якісного оцінювання результативності діяльності й потенціалу вищого навчального закладу застосовано шкалу оцінювання успішності, досконалості та конкурентоспроможності, в основу якої покладено відношення індексів критеріїв (І) та інтегрального рейтингового індексу (ІРІ) суб'єкта ранжування до відповідних параметрів системи. На підставі такого підходу вищі навчальні заклади можна ідентифікувати в межах групи на підгрупи: «Успішна (ІРІ ≥ 1)», «Достатньо успішна (1 > ІРІ ≥ 0,75)», «Частково успішна (0,75 > ІРІ ≥ 0,5)», «Проблемна (0,5 > ІРІ ≥ 0)».

Розподіл вищих навчальних закладів за індексами критеріїв відповідно до шкали оцінювання здійснювався через вимір відношення індексу критерію вищого навчального закладу до відповідного виміру індексу критерію системи, які наведено в рейтингових таблицях ідентифікованих груп.



Олександр УДОД.
директор Інституту інноваційних технологій і змісту освіти
МОНмолодьспорту України



Рейтингові таблиці:

Класичні університети ( https://euroosvita.net/index.php/?category=4&id=2012 )

Технічні університети ( https://euroosvita.net/index.php/?category=4&id=2019 )

Університети технологічні, будівництва, транспорту ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=2204 )

Університети охорони здоров’я ( https://euroosvita.net/index.php/?category=4&id=2014 )

Університети Економіки, Фінансів, Управління, Підприємництва ( https://euroosvita.net/index.php/?category=4&id=2015 )

Педагогічні, Гуманітарні, Фізичного виховання та спорту ( https://euroosvita.net/index.php/?category=4&id=2013 )

Університети Культури, Мистецтва, Дизайну ( https://euroosvita.net/index.php/?category=4&id=2016 )

Університети Права, правоохоронної діяльності, цивільного захисту, безпеки життєдіяльності ( https://euroosvita.net/index.php/?category=4&id=2018 )

Аграрні ( https://euroosvita.net/index.php/?category=4&id=2009 )

Приватні університети ( https://euroosvita.net/index.php/?category=4&id=2017 )

Вся публікація ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=2020 )



euroosvita.net - за матеріалами
газети «ОСВІТА УКРАЇНИ» №26 (1295) ВІД 25 червня 2012 року



Додатково:



Европейский суд обязал Украину выплатить 30 тысяч евро доценту ХАИ, которого избили в милиции ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=2002 )

Рейтинг «Белая ворона», или Как руководство Министерства образования стимулирует повышение качества высшего образования ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1637 )

«Вуж на пательні» - офіційне видання Мінісерства освіти про Ужгородський національний університет ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1672 )

Видання, яке висвітлює думку українського Міносвіти, вважає, що «Відродження» відступає від традицій західної демократії. ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1373 )

Усилий Табачника не хватило, чтобы в «Шанхайский рейтинг-2011» попал украинский вуз ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1193 )

Про надання статусу єдиного офіційного друкованого видання Міністерства освіти і науки, молоді і спорту щотижневій газеті «ОСВІТА УКРАЇНИ» ( https://euroosvita.net/?category=15&id=1567 )



Огигінал новини «Рейтинг МОНМС: Який ВНЗ - найкращий?» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=2010
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php