УЦОЯО про сюжет програми «Подробиці» на телеканалі «Інтер» під назвою «Випускники готують апеляції за результатами ЗНО»


Фахівці Українського центру оцінювання якості освіти прокоментували сюжет, який вийшов в ефір у програмі «Подробиці» на телеканалі «Інтер» 18 червня 2012 року під назвою «Випускники готують апеляції за результатами ЗНО» ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1990 ).

Зважаючи на критику щодо якості підготовки тесту з біології 2012 року, Український центр повідомляє, що згідно з п. 2 наказу Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 14.07.2011 № 791 «Про затвердження програм зовнішнього незалежного оцінювання» Український центр оцінювання якості освіти має забезпечити відповідність тестових завдань змісту програм, затверджених пунктом 1 цього наказу.

Тести зовнішнього незалежного оцінювання укладені відповідно до Програм зовнішнього незалежного оцінювання з відповідних предметів.

До розробки тестових завдань були залучені наукові працівники Національної академії педагогічних наук, викладачі вищих навчальних закладів, досвідчені педагоги загальноосвітніх навчальних закладів, фахівці Українського та регіональних центрів оцінювання якості освіти. Усі тестові завдання відібрані із фондів банка тестових завдань.

Відповідно до Положення про предметні фахові комісії при Українському центрі оцінювання якості освіти, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 03.11.2011 № 1254 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 02.12.2011 за № 1396/20134, до основних функцій предметної фахової комісії належить ухвалення відповідей до тестових завдань. Таблиці «Правильні відповіді до завдань тестів зовнішнього незалежного оцінювання 2012 року», у тому числі з біології, розміщено на офіційному веб-сайті Українського центру.

Склад предметних фахових комісій сформовано відповідно до п. 5 вищевказаного Положення про предметні фахові комісії при Українському центрі оцінювання якості освіти. До складу предметної фахової комісії з біології входять доктор біологічних наук, професор; три кандидати біологічних наук, доценти; три вчителя-методиста, старший учитель, фахівець Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, методист Українського центру оцінювання якості освіти.

Відповідно до основних принципів та правил побудови тесту, він містить тестові завдання, що перевіряють знання, розуміння, застосування, аналіз, синтез, оцінювання. Тестові завдання перевіряють відповідний рівень засвоєння знань, в тому числі вищі когнітивні рівні. Саме тому тести з усіх предметів містять завдання різної складності: легкі, оптимальні, складні. Це дає можливість розрізняти абітурієнтів за рівнем їхніх знань, умінь та навичок. Оцінка за шкалою 100-200 балів є рейтинговою, що вказує на місце результату абітурієнта серед результатів інших абітурієнтів з певного предмета тестування.

Результати зовнішнього незалежного оцінювання з біології оголошено 19 червня 2012 року. Згідно з п. 8.7.1 Порядку проведення зовнішнього незалежного оцінювання в 2012 році, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 03.11.2011 № 1254, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 02.12.2011 за № 1395/20133, апеляційні заяви щодо результатів зовнішнього оцінювання подаються особами, які проходили тестування, в письмовій формі на ім’я директора Українського центру оцінювання якості освіти протягом трьох днів з моменту офіційного оголошення результатів оцінювання з відповідного предмета. Станом на 21 червня 2012 року Українським центром оцінювання якості освіти зареєстровано 7 апеляційних заяв щодо результатів зовнішнього оцінювання з біології, що становить 0,007 % абітурієнтів, які взяли учать у тестуванні з цього предмета.




Огигінал новини «УЦОЯО про сюжет програми «Подробиці» на телеканалі «Інтер» під назвою «Випускники готують апеляції за результатами ЗНО»» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=2003
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php