ЗАПОЧАТКОВАНО АУДИТ РЕЙТИНГІВ IREG


Наглядова Рада ( http://www.ireg-observatory.org/index.php?option=com_content&task=view&id=3&Itemid=3 ) із академічного рейтингування та якості освіти IREG ( https://euroosvita.net/?category=6&id=1103 ) започаткувала процедуру аудиту для національних, регіональних та всесвітніх університетських (академічних) рейтингів - Аудит рейтингів IREG. Започаткування аудиту рейтингів IREG стало відгуком на зростаючу протягом останніх років увагу до рейтингів університетів.

Метою проведення аудиту, який буде проводитися незалежними експертами, полягатиме у перевірці та підтвердженні того, що рейтингування було здійснене професійно, у відповідності із прозорою методологією та із застосовуванням правильних підходів і що він відповідає потребам у достовірній інформації для усіх зацікавлених сторін, у першу чергу студентів, вищих навчальних закладів, роботодавців та політиків.


Ідея запровадження аудиту рейтингів була закладена у Берлінські принципи ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=437 ) рентийгування закладів вищої освіти- документу, який був прийнятий на другій конференції IREG у 2006 році. Вперше вона була презентована на Генеральній Ассамблеї Наглядової Ради IREG у Варшаві, у березні 2010 року.

Ця ідея надалі набула розвитку на п’ятій конференції IREG у Берліні у жовтні 2010 року у якій взяли участь близько 160 експертів по рейтингуванню університетів із 50 країн. На ній був представлений попередній перелік «критеріїв аудиту та процедур».

Потому проект цього переліку був розміщений у Інтернеті та відкритий для коментарів. Отримані коментарі були прийняті до уваги при доопрацюванню документу, який був представлений на Глобальному форумі ЮНЕСКО ( https://euroosvita.net/index.php/?category=7&id=995 ), присвяченому рейтингуванню та відповідальності у вищій освіті у Парижі у травні 2011 року.

Детальні процедури та організаційні аспекти аудиту надалі були обговорені на форумі IREG у Братиславі ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1260 ) у жовтні 2011 року.

Після цього Довідник IREG із проведення аудиту ( http://www.ireg-observatory.org/pdf/ranking_audith_audit.pdf ) був прийнятий виконавчим комітетом Наглядової Ради IREG у листопаді 2011 року та наразі є доступним за адресою www.ireg-observatory.org

У відповідності до прийнятих правил та процедур усі аудити будуть проводитися незалежними експертами із різних країн світу.

Список експертів буде підготовлено найближчим часом. Ключова роль у нагляді за роботою команди експертів виконуватиме координатор аудиту рейтингів IREG Клаус Хьофнер (Klaus Hufner), почесний професор Вільного університету у Берліні, Німеччина.

Аудит рейтингів IREG провадитиметься на добровільній на конфіденційній основі; рейтинги, що отримають позитивні результати матимуть право використовувати припис «підтверджено IREG».

Організації, що проводять рейтинги, відтепер мають змогу ознайомитися із правилами та процедурами проведення аудиту, викладеними у довіднику та, у разі зацікавленості, надіслати запит на проведення аудиту у Наглядовий секретаріат IREG.

Аудит рейтингів буде проводитися на постійній основі. Секретаріат повідомить про проведення аудиту та надасть практичну інформацію щодо процедури надання звітності, вартості, таке інше.

За додатковою інформацією прохання звертатися за адресою secretariat@ireg-observatory.org.



ireg-observatory.org

Переклад: Михайленко Ігор /Оксана Бурдик
для euroosvita.net



Додатково:

Конференція IREG-6: Рейтинги та якість - взаємне підсилення ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1852 )

Виступ ректора НТУУ "КПІ" 21 квітня 2012 року на міжнародній конференції «Вища освіта в Україні: інтернаціоналізація, реформи, нововведення» ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1849 )

European Uneversity Association запускает интерактивный инструмент для предоставления полных данных об университетской автономии в Европе ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1570 )



Огигінал новини «ЗАПОЧАТКОВАНО АУДИТ РЕЙТИНГІВ IREG» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1862
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php