Про підсумки звітної кампанії щодо результатів наукової та науково- технічної діяльності вищих навчальних закладів та наукових установ за 2011 рік


МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ
НАКАЗ

м. Київ
16.03. 2012 № 293




Про підсумки звітної кампанії
щодо результатів наукової та науково-
технічної діяльності вищих навчальних
закладів та наукових установ за 2011 рік

З метою підведення підсумків звітної кампанії за 2011 рік щодо результатів наукової та науково-технічної діяльності вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації та наукових установ, що належать до сфери управління Міністерства,
НАКАЗУЮ:


1. Керівникам вищих навчальних закладів та наукових установ згідно з переліком вищих навчальних закладів та наукових установ Міністерства, до звіту яких висловлені зауваження та пропозиції (додаток 1), подати департаменту наукової діяльності та ліцензування (Якименко О. В.) матеріали та інформацію про виконання завдань, визначених у цьому додатку.

2. Керівникам вищих навчальних закладів та наукових установ:
2.1. До 20 березня 2012 року подати пропозиції щодо внесення змін до Переліку пріоритетних тематичних напрямів наукових досліджень і розробок вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації та наукових установ Міністерства освіти і науки, молоді та спорту на 2012-2015 роки, затверджених наказом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 07.06.2011 № 535, з урахуванням профілю вищого навчального закладу або наукової установи для забезпечення ефективного використання бюджетних коштів та отримання вагомих наукових результатів, спрямованих на інноваційний розвиток економіки.
2.2. До 1 травня 2012 року подати науково-дослідні та дослідно-конструкторські роботи, результати яких готові до впровадження, за формою згідно з додатком 2.
2.3. Взяти до відома, що рейтинг вищих навчальних закладів та наукових установ за показником ефективності використання бюджетних коштів на виконання наукових досліджень і розробок, визначається з урахуванням співвідношення коштів отриманих від виконання господарських робіт до бюджетних коштів, згідно з додатком 3.
2.4. Звернути увагу на низький рівень ефективності використання бюджетних коштів.
2.5. Забезпечити до 1 січня 2014 р. співвідношення фундаментальних досліджень та прикладних досліджень і розробок, а саме:
30:70 - для технічних, технологічних та політехнічних університетів;
60:40 - для класичних, педагогічних, економічних, юридичних та художніх університетів.
2.6. Забезпечити співпрацю щодо об’єднання зусиль наукових шкіл вищих навчальних закладів та наукових установ для виконання комплексних проектів, наукові результати яких спрямовані на отримання високого економічного ефекту.
2.7. Організувати до Дня науки (18 – 20 квітня 2012 р.) регіональні виставки, наукові конференції, форуми, симпозіуми із залученням керівників промислових підприємств, інвесторів з метою налагодження співпраці та укладання відповідних договорів.
2.8. Підготувати до 20 березня ц. р. план заходів щодо ефективного використання бюджетних коштів, які виділяються на виконання фундаментальних досліджень та прикладних досліджень і розробок (співвідношення коштів госпдоговірних робіт спеціального до загального фонду державного бюджету).
2.9. Забезпечити участь студентів у виконанні господарських договірних робіт щодо розроблення комерційних програмних продуктів на рівні 10 відсотків від складу колективу, який залучено до виконання роботи.

3. Першому заступнику Міністра (Суліма Є. М.) до 24 березня 2012 р. провести нараду за участю керівників вищих навчальних закладів та наукових установ з питань низького рівня ефективного використання бюджетних коштів.

4. Контроль за виконанням наказу залишаю за собою.


Тимчасово виконуючий
обов’язки Міністра Є. М. Суліма


Додаток 1 ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1799 )

Додаток 2:

Форма


1. Назва вищого навчального закладу або наукової установи.

2. Назва науково-дослідної, дослідно-конструкторської роботи.

3. Автори.

4. Основні характеристики, суть наукових результатів роботи ( 30 рядків).

5. Патенто-, конкурентоспроможні результати (20 рядків).

6. Порівняння із світовими аналогами (20 рядків).

7. Економічна привабливість наукових результатів роботи для просування на ринок, впровадження та реалізації, показники, вартість (20 рядків)

8. Галузі, міністерства, відомства, підприємства, організації, де можна реалізувати наукові результати роботи (10 рядків).

9. Очікуваний ефект від результатів впровадження (20 рядків).

Адреса:

Телефон:___________, Факс:______________, E-mail:



Керівник роботи
Проректор із наукової роботи


_______________ ПІБ
_______________ ПІБ

МП



Директор департаменту наукової
діяльності та ліцензування О. В. Якименко



Огигінал новини «Про підсумки звітної кампанії щодо результатів наукової та науково- технічної діяльності вищих навчальних закладів та наукових установ за 2011 рік» - https://euroosvita.net/index.php/?category=15&id=1800
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php