Онлайнова освіта допоможе подолати кризу


Університети закликають надати європейській економіці нового імпульсу шляхом впровадження інновацій, оскільки криза значно урізала їхні бюджети. Анка Мадер (Anka Mulder), глобальний президент компанії OpenCourseWare наразі витупає за революцію відкритої освіти для того, щоб підвищити роль вищих навчальних закладів у часи, коли заморожуються значні ресурси на дослідження.

Анка Малдер із OpenCourseWare пише:
«Європейські вищі навчальні заклади, можливо, наразі переживають найбільшу кризу, яка будь-коли мала місце. Зменшення державного фінансування та невідповідність між результатами дослідницької діяльності та необхідністю розвивати інноваційне зростання спричиняють до близького буревію.

Для європейської економіки, навіть взявши до уваги тільки галузь вищої освіти, ставки навряд чи могли б бути більшими. І посеред цього виру виникають непевні ознаки зростаючої ролі он-лайн освіти у майбутньому процвітанні Європи.

Нічим не примітний, звичайний

Нілі Круз (Neelie Kroes), європейський пропагандист цифрових технологій, минулого місяця знову оголосила своєю метою зробити «кожного європейця цифровим», виходячи із бачення що «інформаційно-комунікаційні технології у навчальних аудиторіях стануть «настільки звичними, настільки непримітними, настільки інтегрованими у навчальний процес, що люди не зможуть уявити собі аудиторій без них».

Це, дійсно, відправна точка. Проте, потрібен навіть більш радикальний підхід, якщо Європа справді має намір досягти успіху у цифровій економіці та якщо Комісія збирається досягати амбіційної мети збільшити кількість європейців з вищою освітою із вищою освітою з 26 до 40% до 2020 року. Більш радикальний підхід міг би стати додатковим заохоченням для того, щоб та чверть населення континенту, що досі залишається офф-лайн, почала б користуватися Інтернетом.

Он-лайн навчання

Головним чином відповідь полягає у більш повному охопленні Європи он-лайн навчанням або так званою революцією «ресурсів відкритого навчання» (OER). Це стало незворотнім глобальним феноменом з того часу, як Масачусетський технологічний інститут розпочав публікацію ресурсів світи під назвою OpenCourseWare (OCW) у 2001 році.

Ресурси відкритого навчання та інші форми цифрового викладання не можуть бути ефективними для усіх видів освіти. Наприклад, вони не зможуть з легкістю замінити практичні лабораторні роботи або соціальні практикуми. Однак, деякі види віртуальної освіти є такими ж ефективними, як і стаціонарне навчання, можливо, навіть більш ефективне.

З того часу, як консорціум OpenCourseWare був формально заснований, до нього прєдналися більш ніж 250 вищих навчальних закладів, включно із університетом, генеральним секретарем якого я є (Дельфійський технологічний університет). Сьогодні OCW, що є найбільшою організацією у сфері відкритих освітніх ресурсів, пропонує 20 000 он-лайн курсів та має мільйони слухачів по всьому світі.

З того часу, як революція цифрового навчання розпочалася у Сполучених Штатах, Європа тільки почала освоюватися. Враховуючі зроблені високі ставки, життєво необхідно, щоб Європа стала на чолі цієї освітньої революції.

Загроза?

Проте, для того, щоб Європа в повній мірі скористалася цією можливістю, існує необхідність у розширенні підтримки з боку Брюсселя, держав-членів та змінах, які мають відбутися у галузі європейської вищої освіти. Такі ключові ініціативи, як минулорічна стратегія «модернізація вищої освіти у ЄС» презентована Європейською Комісією та нагороди комісії по «електронному включенню» (e-Inclusion Awards) є добрим початком. Проте, багато що ще треба удосконалити за підсумками он-лайн навчання.

Одним із ключових викликів все більше сприяння тому, аби наші заклади вищої освіти якомога краще відповідали цифровій епосі. У той час, як вони, зазвичай, користувалися освітнім монопольним становищем у вищій освіті, тепер вони ділять роль у розвитку та розповсюдженні знань із багатьма іншими навчальними закладами та особами.

Деякі представники співтовариства вищої освіти непокояться, що їхні навчальні заклади будуть дедалі більше перетворюватимуться на сертифікаційні фабрики, якщо інформація буде доступною для усіх і якщо співтовариство слухачів може бути знайдене он-лайн. Їхня стурбованість викликана тим, що студент навчатиметься у он-лайні безкоштовно, після чого вони займуться пошуком вищих навчальних закладів, які займаються тестуванням знань у відповідності до стандарту і, у разі, якщо вони складуть іспит, виші нададуть їм відповідні дипломи.

Я не бачу, у чому тут загроза, особливо беручи до уваги прагнення Європи до різкого зростання кількості свого населення, що має вищу освіту. Он-лайн навчання надає можливість набагато більшу кількість студентів, ніж ми робимо це посьогодні: вищий навчальний заклад потенційно може мати 1 мільйон студентів, замість звичних 10 000, включно із довготривалими слухачами, яким важко вчитися у посеместровому форматі.

Втрата монополії вишу?

Економічне обґрунтування для вищих навчальних закладів, безумовно, відрізнятиметься, змушуючи їх переходити від системи оплати за навчання до введення покурсової оплати чи стягнення оплати за сертифікацію.

Проте, оскільки у них є всеохопна система тестування та вони забезпечують високу репутацію виданих дипломів, надання послуг із он-лайн навчання могло би навіть бути перевагою, вивільнюючи більше часу на іншу вузівську роботу, таку, як, приміром, дослідження.

Для деяких із них реальна загроза полягає у втраті своєї монополії на сертифікацію. Відповіддю тут має стати покращення якості та репутації європейських вищих навчальних закладів. Студенти вступають до вишів, головним чином, не тільки для того, щоб вивчити щось, але також і тому, що диплом допоможе їх у їхній майбутній кар’єрі. Чим краща репутація сертифікаційного вишу, тим більш цінним буде виданий диплом.

Якщо подивитися далі, люди можуть швидше бажати сплачувати за навчання у виші із низькою репутацією, надаючи перевагу вступу до вільного, віртуального навчального закладу. Однак, вони продовжуватимуть платити за диплом чи сертифікат високоякісних вишів. Ці дипломи надійно доводять чому вони навчилися та на якому рівні, гарантуючи цінний квиток у майбутню кар’єру.

Загалом, у галузі європейської вищої освіти є небагато причин, аби розглядати ресурси відкритого навчання як загрозу. Навпаки, ці ресурси зможуть допомогти освіті забезпечити швидкій ріст кількості європейців та залучити нові потенційні потоки доходів студентів звідусіль зі світу, завдячуючи давній європейській репутації високоякісних знань та викладання.


Science Guide
maart 2012

Автор: Анка Мьолдер (Anka Mulder)– генеральний секретар Дельфійського технологічного університету та глобальний президент OpenCourseWare.

Переклад: Михайленко Ігор/Оксана Бурдик
для euroosvita.net



Додатково:

Онлайновая подготовка к сдаче экзаменов на Кембриджский сертификат ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1625 )

Протестируй свою память в крупнейшем онлайн-исследовании ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1482 )

Учиться за рубежом становится бессмысленным?! ( https://euroosvita.net/?category=1&id=1627 )

Современное образование в Украине ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1486 )



Огигінал новини «Онлайнова освіта допоможе подолати кризу» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1773
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php