Максим ЛУЦЬКИЙ хоче експертної оцінки нової редакції Закону України "Про вищу освіту"


20.03.12 у залі засідань Президії НАН України відбулась зустріч керівництва Національної академії наук України та Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти.

У заході взяли участь президент НАН України Борис ПАТОН, віце-президенти НАН України Антон НАУМОВЕЦЬ, Валерій ГЕЄЦЬ, Віталій ПОХОДЕНКО, в.о. віце-президента НАН України Анатолій ЗАГОРОДНІЙ, в.о. головного вченого секретаря НАН України Володимир МАЧУЛІН, голова Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Максим ЛУЦЬКИЙ, заступник голови Комітету Степан ДАВИМУКА.

Сторони обговорили питання проблем та перспектив розвитку української науки та вдосконалення правових засад функціонування і розвитку вітчизняної науково-технічної сфери.

Президент НАН України академік Борис ПАТОН, окреслюючи основні наукові результати Академії в нових найсучасніших напрямах, зазначив, що ефективність наукової та науково-технічної діяльності НАН України, її вплив на інноваційний розвиток, була б значно вищою, якби не існувала низка хронічних, в тому числі законодавчих, проблем.

В першу чергу, президент НАН України наголосив на необхідності перегляду законодавчої норми видатків на науку – 1,7%, яка ніколи не виконувалася, та зазначив, що для більш ефективного, ніж досі, використання коштів державного бюджету на наукову і науково-технічну діяльність доцільно здійснити необхідні зміни у напрямах бюджетного фінансування цієї діяльності.

«За рахунок видатків загального фонду державного бюджету необхідно фінансувати переважним чином сферу фундаментальних досліджень. Прикладні розробки повинні, як правило, фінансуватися виробничими та підприємницькими структурами. І тільки окремі, найбільш важливі для держави розробки та інноваційні проекти мають отримувати пряму державну підтримку і здійснюватися за державними цільовими програмами або за окремими державними замовленнями. Але, зрозуміло, цьому мають передувати рішучі заходи з боку держави для суттєвого зростання попиту на науково-технічну продукцію з боку виробничої сфери» - підкреслив Борис ПАТОН.

Під час зустрічі Антон НАУМОВЕЦЬ представив основні напрями діяльності Академії зі створення науково-технічних розробок та їх використання. Учасники ділової розмови підтримали його позицію щодо необхідних законодавчих заходів зі стимулювання інноваційної діяльності.

Також сторонами була обговорена необхідність запровадження норм в податковому законодавстві щодо стимулювання залучення коштів підприємницького сектору на науково-технічну діяльність, забезпечення правового підґрунтя для створення венчурних фондів, наявності в структурі місцевих бюджетів обов’язкової статті видатків на сприяння науково-технічному та інноваційному розвитку регіонів, врегулювання правовідносин у сфері інтелектуальної власності та охорони прав її власників, створення сприятливого пільгового режиму для діяльності технологічних парків.

Максим ЛУЦЬКИЙ висловив готовність Комітету підтримати законодавчі ініціативи Національної академії наук України. Такожвін звернувся до академіків НАН України з проханням дати експертну оцінку проекту нової редакції Закону України "Про вищу освіту" ( http://kpi.ua/files/zakon_pro_vo-ostatochnyy_text.doc ).

В свою чергу, Валерій ГЕЄЦЬ підкреслив відсутність на даний момент системного підходу до розробки законодавства в сфері освіти і науки, вирішення якої має стати першочерговим завданням. Степан ДАВИМУКА запропонував спільними зусиллями виробити механізм створення законодавчої бази функціонування наукової та науково-технічної сфери, наголосивши на важливості для Комітету отримувати пропозиції прописані точною законодавчою мовою.

Наприкінці зустрічі Анатолій ЗАГОРОДНІЙ передав керівництву Комітету підготовлені в Академії проект закону щодо внесення змін до Закону України «Про здійснення державних закупівель», проект закону «Про охорону прав на наукові відкриття», а також пропозиції щодо законодавчого вирішення нагальних проблем вітчизняної науки.

Сторони домовилися у місячний термін опрацювати отримані матеріали та провести повторну ділову зустріч.


Додатково:

Робочою групою в.о.ректора НТУ «КПІ» Михайла Згуровського презентовано новий законопроект про вищу освіту ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1655 )

Закон «Про вищу освіту» має запрацювати з 1 вересня ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1596 )

Табачник не має двох бажань: бути афроамериканцем і членом НАНУ ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1314 )




Огигінал новини «Максим ЛУЦЬКИЙ хоче експертної оцінки нової редакції Закону України "Про вищу освіту"» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1735
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php