Філіп А.Шарп, молекулярний біолог та Нобелівський лауреат обраний президентом Американської Асоціації сприяння развитку науки (AAAS)


Нобелівського лауреата Філіпа А.Шарпа (Phillip A. Sharp), професора Інституту інтегрованих ракових досліджень Коха (the Koch Institute for Integrative Cancer Research at MIT) обрано черговим президентом Американсокї Асоціації сприяння развитку науки (AAAS) ( https://euroosvita.net/index.php/?category=17&id=1709 ).

Його однорічний президентський термін розпочнеться у лютому 2013 року, по закінченні щорічної 179 конференції AAAS у Бостоні.

Американська Асоціація сприяння развитку науки (The American Association for the Advancement of Science) – міжнародна неприбуткова організація, метою якої є удосконалення науки в усьому світі; вона виступає у якості наставника, лідера, спікера та професійної асоціації. Крім організаційної роботи зі своїми членами, AAAS випускає журнал Science ( https://euroosvita.net/index.php/?category=17&id=1710 ), а також багато наукових брошур, книжок та звітів та впроваджує програми, що сприяють підняттю рівня розуміння науки в усьому світі.


The American Association for the Advancement of Science
13 March 2012, aaas.org ( http://www.aaas.org/ )

Переклад: Михайленко Ігор/Оксана Бурдик
для euroosvita.net


Докладніше - біографія Філіпа А.Шарпа
За інформацією referatus.com.ua ( http://referatus.com.ua/ )

Американський генетик Філіп Шарп народився 6 червня 1944 р. в містечку Фалмет, штат Кентуккі. 1966 р. Шарп закінчує Юніон Коледж у Барбервілі (штат Кентуккі), здобувши диплом бакалавра з хімії та математики. 1966-1969 рр. Шарп працює асистентом відділу хімії Іллінойського університету в Урбані, де захищає докторську дисертацію з хімії. У 1969-1971 рр. він спеціалізується в Каліфорнійському технологічному інституті в Пассадені; у 1972-1974 рр. – в лабораторії Коулд Спринг Харбор у Нью-Йорку.

З 1974 р. Ф.Шарп обіймає посаду доцента Центру дослідження раку та Відділу біології в Массачусетському технологічному інституті в Кембриджі (з 1979 р. – професор, у 1982-1985 рр. – заступник директора, у 1985-1991 рр. – директор Центру дослідження раку). Починаючи з 1991 р., Ф.Шарп очолює Відділ біології Массачусетського технологічного інституту. Напрями його досліджень – будова генів та механізми передавання спадкової інформації.

1977 р. Ф.Шарп відкриває, що деякі гени мають переривчасту будову – вони складені із окремих сегментів. У той же час незалежно від Шарпа ідентичні результати опублікував Р.Робертс з лабораторії Коулд Спринг Харбор.

На основі нових даних обидва вчені передбачили, а пізніше експериментально підтвердили існування невідомого на той час генетичного процесу – генного зрощування (злиття деяких генних сегментів), що передує передачі генетичної інформації.

Відкриття Ф.Шарпа та Р.Робертса має фундаментальне значення для сучасних досліджень у біології та медицині. Воно змінило сучасний погляд на еволюцію організмів, а саме: еволюційний розвиток, окрім мутації, може відбуватися і з використанням іншого, ефективнішого та швидшого механізму – перегрупування генних сегментів у нові функціональні одиниці. Деякі спадкові захворювання зумовлені помилками в генному зрощуванні. Відкриття генетичного механізму злоякісних утворень дає надію на те, що будуть віднайдені нові методи лікування онкологічних захворювань.

1993 р. Ф.Шарпу і Р.Робертсу була присуджена Нобелівська премія з фізіології і медицини “за відкриття переривчастої будови генів”. Ф.Шарп є членом Американської національної академії наук, Американської академії гуманітарних та природничих наук, Американської асоціації розвитку науки, Європейської організації з молекулярної біології, Американського філософського товариства, Ради Американського товариства з біохімії та молекулярної біології.

Автобіографія на Нобелівському сайті ( http://nobelprize.org/medicine/laureates/1993/sharp-autobio.html )



Додатково:

Российская ассоциация содействия науке официально приступила к работе ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1679 )



Огигінал новини «Філіп А.Шарп, молекулярний біолог та Нобелівський лауреат обраний президентом Американської Асоціації сприяння развитку науки (AAAS)» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1711
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php