40% випускників-економістів потрапляють на біржу праці – експерт


На сьогодні 40% економістів, які випускаються вищою школою приходять відразу на біржу праці.Про це сказав сьогодні заступник голови Федерації професійних спілок України Георгій Осовий під час презентації проекту Закону України "Про внесення змін до деяких Законів України (щодо участі роботодавців в освітньому процесі для підвищення якості підготовки кваліфікованих кадрів)", автором якого є Голова комітету ВР з питань науки і освіти М. Луцький та група депутатів, передає кореспондент УНН.

Посадовець вважає необхідним залучення організацій роботодавців та профспілок до процесу формування державного замовлення у вищих навчальних закладах.

"Ми знаємо невтішну статистику, що на сьогодні 40% економістів, які випускаються вищою школою приходять відразу на біржу праці. Це означає, що кошти витрачаються сім’ями, батьками на підготовку своїх дітей для здобуття спеціальності, а результат плачевний. Так само і держава нераціонально використовує свої фінансові можливості для формування державного замовлення, а потім виявляється, що воно не зовсім відповідає потребам ринку", - зазначив експерт.

На його думку, розроблений документ на законодавчому рівні вирішить питання відповідності державного замовлення ринку праці шляхом залучення організацій роботодавців та профспілок до його формування.

Як повідомляв УНН, голова Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти Максим Луцький, коментуючи законопроект, наголосив, що освіта має бути нерозривно повязаною з ринком праці.

"За результатами 2011 року на одну вакансію в середньому по Україні претендувало вісім осіб, які шукали роботу. Велика частина з більш ніж півторамільйонної армії безробітних – це молодь, випускники вищих навчальних закладів. Така ситуація виникла через невідповідність попиту на робочу силу тим пропозиціям, які дають вищі навчальні заклади. Тому роботодавці мають бути залучені до формування змісту вищої освіти", – підкреслив політик.

Автор: Наталія Мельник


Додатково:

Дмитра Фірташа обрали головою об'єднання організацій роботодавців України. ( https://euroosvita.net/?category=1&id=1351 )

Вузи сформують пропозиції щодо обсягу прийому за держзамовленням у 2012 році ( https://euroosvita.net/?category=1&id=1452 )

Держзамовлення – бомба сповільненої дії для української науки ( https://euroosvita.net/?category=1&id=1170 )

Більшість українських випускників вважає, що у здобутті кар’єри потрібні впливові родичі ( https://euroosvita.net/?category=1&id=1503 )

Міжнародний фонд «Відродження»: стислий звіт за 2011 рік (Сприяння реформам у галузі освіти) ( https://euroosvita.net/?category=1&id=1585 )

Польща в рамках реформування системи вищої освіти закріпила новий принцип фінансування університетів, який сприяє мотивації і студентів, і науковців. ( https://euroosvita.net/?category=1&id=1442 )




Огигінал новини «40% випускників-економістів потрапляють на біржу праці – експерт» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1624
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php