Названі найвідоміші українські вчені


Національна бібліотека імені Вернадського публікує свого роду ТОП-100 рейтинг українських вчених, які найчастіше згадуються в міжнародних наукових роботах.



З 100 найцитованіших учених, більше 20 хіміків і немає жодного економіста, географа або історика. До рейтингу, який складений на початку лютого, увійшла приблизно однакова кількість хіміків і мікробіологів - разом більше 40 учених.

Найчастіше в списку найцитованіших українських учених зустрічаються фізики - більше 40 осіб. Ще є декілька астрономів з Головної астрономічної обсерваторії Академії наук, також декілька математиків і медиків.

Немає в списку жодного українського вченого, що представляє гуманітарні науки - економіку, філософію або історію. У світовій науковій літературі наших гуманітаріїв не цитують і це може бути пов'язано не лише з рівнем самої науки, але і з рівнем знання іноземних мов нашими вченими.

Вагомо представлені в ТОП-100 роботи вчених Інституту молекулярної біології й генетики - до рейтингу увійшло вісім представників цього інституту. Стільки ж до списку увійшло учених з Київського національного університету (КНУ), в основному це хіміки.

Наприклад, восьмий рядок по індексу цитованості займає молодий учений-хімік Олександр Шиванюк, якому 40 років. Він встиг попрацювати в багатьох країнах світу - в Голландії, Німеччині, Фінляндії та США. Зараз викладає на хімічному факультеті Київського університету курс "Супрамолекулярна і нанохімія".

Індекс цитування - прийнята у науковому світі міра значущості наукової роботи якого-небудь ученого або наукового колективу. Величина індексу цитування визначається кількістю посилань на публікацію або прізвище автора в інших джерелах.

Проте для точного визначення значущості наукових праць важлива не лише кількість посилань на них, але й якість цих посилань. На статтю може посилатися авторитетне академічне видання, популярна брошура або розважальний журнал. Значущість у таких посилань різна.

На даний час індекс цитування визнаний як одна з найефективніших світових систем наукової інформації. База даних SCOPUS ( https://euroosvita.net/?category=1&id=1191 ) в багатьох країнах є одним з головних джерел здобуття наукометричних даних для проведення оцінних досліджень на державному або корпоративному рівні.



Додатково:



Науковці Сумського державного університету відкрили новий хімічний закон ( https://euroosvita.net/?category=1&id=1557 )

В университете Шевченко вместо рефератов будут писать статьи в Википедию ( https://euroosvita.net/?category=1&id=1549 )

Про нагородження переможців Всеукраїнського конкурсу "Винахід-2012" ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=2602 )



Огигінал новини «Названі найвідоміші українські вчені» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1583
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php