"Поцвірінькай" з професором! Трірські студенти використовують Twitter на лекціях


Студенти університету у Трірі віднедавна мають можливість висловитися з приводу почутого одразу під час лекції. Медіумом прямого спілкування стала система коротких повідомлень Twitter.

Першопрохідцем цього незвичного проекту став професор Ганс-Юрґен Бухер. Те, що його студенти можуть коментувати почуте, висловлювати свої зауваження чи ставити запитання за допомогою Twitter, професор вважає ознакою демократизації та прозорості навчального процесу.

Ідея розвилася з проекту "Інтерактивна наука". На факультеті комунікацій Трірського університету прагнули дізнатися, як учені використовують новітні технології спілкування та обміну інформацією. Практичним результатом стало те, що студенти отримали можливість "цвірінькати" свої думки з приводу почутого на лекції за допомогою власних комп'ютерів та мобільних телефонів. Як пояснив професор Бухер в інтерв’ю радіо Deutschlandfunk, для цього в аудиторії встановлено два екрани: на один проектуються матеріали лекції, а на інший - відгуки та думки студентів, які вони надсилають за допомогою Twitter.

Шанс для сором'язливих

Експеримент триває вже понад два роки. І як чесно зізнається професор, якби результати себе не виправдали, від ідеї давно б відмовилися. Втім, за допомогою такого інтерактивного спілкування, впевнений він, вдалося осучаснити старий класичний формат викладення матеріалу.

"Коментарі через Twitter дозволяють спонтанно реагувати на почуте й приділити якомусь аспектові чи проблемі більше уваги. А ще це дає мені можливість отримувати у реальному часі оцінку сказаного, адже сором'язливіші студенти тепер теж мають нагоду висловитися", - каже професор.

Студентська критика

Понад те, за оцінками викладача, після запровадження "Твіттер-стіни" покращився й рівень самих лекцій та донесення інформації. На думку Бухера, "односторонній рух", яким з 19 століття залишалася типова університетська лекція, тепер перетворився на "двосторонній", уможлививши діалог між викладачем та студентами.

Одначе серед студентської аудиторії, пригадує професор Бухер, були й ті, хто таке нововведення критикував. "Непорозуміння виникало через відсутність потреби тягти угору руку або ж говорити. Критикували й за дозвіл надсилати коментарі анонімно", - каже він.

За останні два роки змінилися й технологічні можливості участі у такому інтерактивному спілкуванні. Два роки тому більшість студентів могла тільки мріяти про смартфон, але вже тоді усі охочі могли долучатися до стрічки коментарів також за допомогою sms-повідомлень.

Автор: Дмитро Каневський


Додатково:

Пять передовых технологий для обучения ( https://euroosvita.net/?category=1&id=1410 )

Рейтинг Webometrics - ступінь інтеграції ВНЗ України в «світову павутину» ( https://euroosvita.net/?category=4&id=1185 )




Огигінал новини «"Поцвірінькай" з професором! Трірські студенти використовують Twitter на лекціях» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1446
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php