Каліфорнія дозволила надання фінансової допомоги студентам-нелегалам


На сьогодні понад 50 мільйонів мешканців США, походять з країн Латинської та Південної Америки. Для багатьох з них актуальним на президентських виборах 2012 року є питання імміграційної реформи, а саме - як його планує вирішити той чи інший кандидат у президенти. Одна з найбільших громад латиноамериканців сконцентрована у місті Лос-Анджелес, штату Каліфорнія.

Цей штат нещодавно прийняв закон про надання фінансової допомоги студентам, які є нелегальними іммігрантами. Прийняття ж подібного закону на загальнонаціональному рівні постійно блокується у Конгресі.

Історія Ненсі Мези досить типова. Вона народилась у Мексиці, а до США потрапила, коли їй було 2 роки. Мати Ненсі привезла її до США у пошуках кращого життя.

«Моя мати зі мною на руках прибула сюди нелегально, пішки через пустелю. Я вважаю себе американкою і єдине, чого мені не вистачає, так це шматка паперу», - говорить Ненсі.

Меза щойно закінчила базову університетську освіту і думає продовжувати навчатися на юриста. Нещодавно у Каліфорнії прийняли закон, за яким студенти-нелегали можуть отримати фінансову допомогу на навчання в університеті свого штату. За її словами, прийняття нового закону відкриває для таких молодий людей, як вона, нові можливості.

За приблизними підрахунками у США сьогодні проживає 11 мільйонів іммігрантів без документів. Два мільйони з них – це молодь і студенти, розповідає Директор Центру зайнятості Університету Лос-Анджелеса Кент Вонґ. І лише три штати дозволяють їм просити фінансової допомоги на навчання.

«Ці діти не порушували жодного закону. Вони робили все, про що їх просило суспільство. Вони наполегливо вчилися в школі і тепер хочуть продовжити освіту в університеті, а ми їх переслідуємо за те, над чим вони не мали ніякого контролю», - говорить Кент Вонґ.

Конгрес США вже кілька років не може прийняти закон, який би допоміг таким дітям стати повноправними громадянами країни.

«Через те, що більшість з них - вихідці з Латинської Америки та Азії, довголітні, консервативні, білошкірі члени Конгресу бояться інтеграції людей іншого кольору шкіри в наше суспільство», - вважає Кент Вонґ.

Але стратег республіканської партії Луіс Альварадо каже, що обидві політичні партії країни усвідомлюють необхідність провести національну імміграційну реформу. Однак, це надзвичайно складна справа.

«Вирішити цю проблему надзвичайно складно. Насправді, її не буде вирішено, поки не стане відомо, хто буде наступним президентом США», - говорить він.

На виборах 2008 року нині діючого президента США демократа Барака Обаму підтримало 60 відсотків виборців латиноамериканського походження, для яких питання імміграційної реформи стоїть найгостріше.
Тож в обох партіях розуміють політичну силу цієї етнічної групи, щоправда, принаймні поки що, про неї згадують і говорять лише напередодні виборів.


Додатково:

Долги за обучение у американцев резко выросли ( https://euroosvita.net/?category=1&id=1434 )

Флорида: родители прогульщиков отправятся в тюрьму ( https://euroosvita.net/?category=1&id=1394 )

Заявление Генерального директора ЮНЕСКО в связи с остановкой финансирования со стороны США ( https://euroosvita.net/?category=1&id=1323 )




Огигінал новини «Каліфорнія дозволила надання фінансової допомоги студентам-нелегалам» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1440
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php