Чи варто отримувати ступінь PhD?


Отримання ступеня PhD - це виклик для інтелекту, фізично виснажливе і емоційно напружене заняття. Тоді чому хтось має прагнути цього ступеня? І чи вартий він таких зусиль?




Є кілька аргументів, які змушують сумніватися в доцільності отримання ступеня PhD. Насправді не багато фахівців наважуються його отримати. Нікому не потрібен ступінь доктора філософії, у той час як можна заробляти пристойні гроші зі ступенем MBA або професійною кваліфікацією і набагато меншими витратами часу.

Принесення в жертву сну і душевного спокою, заради занурення в нескінченні купи наукових робіт насправді не має особливого сенсу. Рівень відданості, який потрібен для отримання ступеня PhD, часто дорівнює зусиллям рівним підйому на Еверест.

Ви можете болісно реагувати на те, як ваші друзі молодцювато їздять на роботу на власних автомобілях, поки ви все ще «вчитеся», щоб отримати «ступінь»! Потрібно змиритися з цим. Отримання ступеня PhD - це виклик для інтелекту, фізично виснажливе і емоційно напружене заняття. Тоді чому хтось має прагнути цього ступеня? І чи вартий він таких зусиль?

Одним словом, відповідь - так! Почнемо з того, що ступінь PhD є важливим інструментом в економіці знань. Отримання цього ступеня повністю присвячено створенню нових знань, відкриття нових речей та розвитку нових навичок. Цей ступінь призначено для тих, хто шукає більш глибокі знання в конкретній області.

З PhD «можна змінювати світ», говорить професор Пол Там, проректор і віце-президент з досліджень University of Hong Kong. «Доктор філософії полює за знаннями заради пристрасті надбання знань. Якщо йому пощастить, його відкриття / винахід може навіть змінити суспільство» - додає він.

Незважаючи на те, що для доктора філософії найбільш очевидною вважається кар'єра вченого, ступінь PhD відкриває також і шлях до кар'єри в промисловості, там, де є необхідність в інноваціях. «У країнах, де є проблеми в секторі вищої освіти, але уряд проводить політику розвитку наукомісткої економіки, існує гостра необхідність у фахівцях зі ступенем PhD як у науці, так і в промисловості» - говорить професор Там.

Він вважає, що кваліфікація доктора філософії необхідна для розробки нових ліків з метою задоволення медичних потреб старіючого населення, розвитку комунікаційних технологій (iPhone, IPad) в якості однієї з основних рушійних сил економічної діяльності в сучасному суспільстві, а також для кращого розуміння гуманітарних питань, в міру того, як суспільство стикається з проблемами побічних ефектів науки і техніки.

«Сфери з великим попитом на дуже спеціалізований і високий рівень досліджень вимагають таких фахівців. У нинішній економіці, цими областями можуть бути біотехнології, інформаційні системи та медико-екологічні технології. Тим не менш, PhD в галузі гуманітарних наук, ймовірно, буде пропуском на роботу в будь-яких областях, від засобів масової інформації та політичних консультацій до самостійної дослідницької роботи», - говорить д-р Еммелін Бекслі, з аспірантури University of Melbourne, Австралія.

У таких секторах, як виробництво, наукові дослідження і розвиток, охорона здоров'я і соціальна робота, а також підприємницька діяльність ступінь доктора філософії дуже необхідна.

Крім того, ступінь доктора філософії допомагає вам набути цінних навичок, які високо цінуються роботодавцями. Сама природа цієї кваліфікації крім аналітичних здібностей і завзятості вчить командній роботі, вирішенню проблем, дає гарні навички спілкування.

«Роботодавці цінують навички, які виробляються в процесі досягнення PhD, і запрошують таких фахівців з різних галузей знань. Процес отримання ступеня PhD часто розцінюється як тренінг творчості, критичного дослідження, навичок ведення переговорів, професіоналізму і впевненості», - говорить д-р Наталі Мазер-Л'Хюіллер, менеджер з підбору і прийому аспірантів у University of Edinburgh.

Д-р Гаррі Келлі, менеджер хімічних операцій в GlaxoSmithKline, каже, що багато хто розглядає одержання PhD як відмінний спосіб придбати теоретичні і практичні навички. Він каже, що разом з високим рівнем інновацій, творчості та здібностями вирішувати складні завдання PhD підвищує професійні навички, зокрема комунікативні, вміння працювати в команді.

За словами професора Річарда Ентоні Странгелла, проректора з досліджень докторантів у The University of Melbourne, для отримання ступеня PhD потрібно не тільки «терпіння і наполегливість», а й «якість і підготовка». Ось чому ті, хто отримує цю ступінь в пошані.

Можна сказати, що ступінь доктора філософії надає авторитет соціальному стану свого володаря. «У нашому суспільстві, ступінь PhD до цих пір чогось варта», - говорить професор Томас Фогель, проректор докторантури в ETH Zurich.

Тим не менш, це також ступінь, до якого мають прагнути тільки ті, хто дійсно хоче зробити щось оригінальне, створити нову базу знань і бути готовими відкрити для себе невідоме. «Один з найскладніших ступенів у світі освіти - це PhD, але нагорода за це дивовижна. Самореалізація і задоволення, яких ви досягаєте, підштовхує вас, виконувати всю важку роботу», - говорить професор Ендрю Джордж, керівник докторантури в Imperial College London.

Однак, він також додає, що потрібно прагнути ступеня PhD, тільки якщо ви дійсно зацікавлені в ньому, а не тому, що ви не можете уявити собі чогось кращого.

Автор: Каніка Тандон, QS TopUniversities


Додатково:



IREX оголошує про початок стипендіального конкурсу на навчання в університетах США ( https://euroosvita.net/?category=1&id=1274 )

Болонська конвенція (або Болонська декларація) ( https://euroosvita.net/?category=17&id=1038 )

Магістерські стипендії від університету Віадріна ( https://euroosvita.net/?category=1&id=1036 )



Огигінал новини «Чи варто отримувати ступінь PhD?» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1427
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php