Плагіат і переповнені аудиторії або Чим жила німецька вища освіта в році, що минає


Рік минає - теми залишаються: багато з того, що мало значення для німецької вищої освіти 2011 року, буде актуальним і 2012-го: плагіатні скандали, тісні аудиторії для лекцій, очікування стипендій від приватних спонсорів.

Обличчя 2011 року для вищої школи у Німеччині з негативним присмаком – це, безперечно, екс-міністр оборони Карл-Теодор цу Ґуттенберг. Цей статус він завоював не здобутками на політичній арені, а як плагіатор. Інтернет-активісти знайшли й оприлюднили докази того, що більшу частину своєї дисертації він списав з чужих джерел.

Свою роль у відставці міністра оборони відіграв відкритий лист 60 тисяч молодих науковців, які наголосили на важливості чесності та етичних стандартів у науці. Байрейтський університет, де Ґуттенберг захистив свою роботу з державнго права, після ґрунтовної перевірки відібрав у нього наукове звання. Карл-Теодор цу Ґуттенберг був першим спійманим на плагіаті, кому довелося поплатитися посадою.

Але не останнім. Після того, як активісти мережі уважніше вивчили роботи політиків з Вільної демократичної партії Німеччини Йорґо Катцимаркакіса та Сільвани Кох-Мерін, вони також виявили ознаки плагіату, після чого боннський та гейдельберзький університети відкликали в них докторські звання.

У німецьких університетах тісно як ніколи

Топ-тема номер два цього року – переповнені університети. У цьому, за іронією долі, також опосередковано "винен" Карл-Теодор цу Ґуттенберг. Це він як міністр оборони скасував військовий обов'язок у Німеччині. Наслідком стало те, що восени навчатися почали додатково десятки тисяч юнаків. Оскільки цього ж таки року в деяких федеральних землях було скорочено також тривалість шкільного навчання і два випуски припали на один рік, навала студентів була великою як ніколи.

Цієї зими в німецьких вищих навчальних закладах зафіксовано рекордну кількість студентів - 2,4 мільйона. А це означає, що в аудиторіях стало ще тісніше. Там, де приміщення замалі, заняття вимушено проводяться у будівлях церков, кінозалів та колишніх супермаркетів. Представник студентського самоврядування Патрик Шнеппер з Кельнського університету побоюється ще гіршого: «Зали для лекцій стануть ще більш заповненими, і тоді вишщі навчальні заклади намагатимуться запхати якомога більше студентів на якомога меншу площу».

Запровадження нових стипендій

Втілення приписів, пов'язаних з Болонським процесом, продовжуватиметься і в новому році. Перехід на дипломи бакалаврів та магістрів у Європі ще й досі не завершено. Як засвідчують нові дослідження, близько 40 відсотків студентів усе ще офіційно вчаться за програмами дипломованих фахівців.

З новою державною стипендією (Deutschlandstipendium) також не все вкладається у графіки. Ідея полягає в тому, що якщо університети знаходять приватних спонсорів для стипендіатів, то уряд доплачує певну суму в якості державної стипендії. "У такий спосіб хочуть підтримувати особливо талановитих і активних студентів", - пояснює Сузанна Шмідт з міністерства освіти.

Студенти можуть отримати 300 євро на місяць державної підтримки, незалежно від рівня їхніх доходів. Але замість запланованих 160 тисяч стипендіатів поки що таких лише близько 10 тисяч. Ані федеральний уряд, ані приватні спонсори з бізнесу поки не виявляють бажання виділяти на нову програму більше коштів.

Автори: Армін Гімельрат, Захар Бутирський


Додатково:

Німеччина запроваджує "блакитну карту" для іноземних працівників ( https://euroosvita.net/?category=1&id=1377 )

Головне про магістратуру в Німеччині ( https://euroosvita.net/?category=1&id=956 )

Україна, Німеччина, цілий світ: куди податися з німецьким дипломом? ( https://euroosvita.net/?category=1&id=1329 )




Огигінал новини «Плагіат і переповнені аудиторії або Чим жила німецька вища освіта в році, що минає» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1423
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php