Аграрні студенти організували рух проти Табачника «Серп і молодь»


24 листопада, під час прес-конференції в ІА «УНІАН ( http://www.unian.net/ukr/news/news-470372.html )» ініціативна група студентів оголосила про створення радикального громадського Руху захисту освіти від Табачника «Серп і молодь».Студенти дізналися про таємне розпорядження, згідно з яким Міністр освіти та науки Дмитро Табачник прагне звести всі спеціалізовані виші під своє пряме управління. Активісти Руху зібрали вже 100 000 підписів студентів проти підпорядкування Табачнику, з яким підуть до Президента та Прем’єр-міністра.

Про це повідомляє прес-служба Руху.

«Ми проти того, щоб наші аграрні вищі навчальні заклади, які на сьогодні є взірцем галузевої освіти в Україні, передавали як якусь річ від аграрного міністерства до Міністерства освіти та науки. На сьогоднішній день Президент України не знає, що хоче робити Міністр Табачник. Тому ми створюємо Рух захисту освіти від Табачника «Серп і молодь» і починаємо кампанію: від соціальних мереж до акцій непокори та прямої дії і загальнонаціональних страйків. Після прес-конференції ми вдягнемо символічні пов’язки і не будемо знімати їх, поки нас не почує влада. Ми влаштовуватимемо акції протесту, виводитимемо молодь на вулиці, робитимемо все, щоб не допустити управління Табачником аграрними ВИШами», – зазначила одна з активісток руху, представниця Полтавської державної аграрної академії Тетяна Бардіна.

За словами противників підпорядкування профільних ВИШів Міністерству освіти та науки, тільки-но взнавши про розпорядження, студенти за короткий час зібрали більше 100 тисяч підписів студентів. Активісти «Серпа і молоді» переконані: Дмитро Табачник не лише не має жодного уявлення про професію агронома, а й постійно підриває основу української державності – село, розпочавши систематичну політику закриття сільських шкіл.

«Як МОН буде випускати таких спеціалістів як ветеринар, агроном, бухгалтер у сільськогосподарській сфері, коли їм треба буде безпосередньо співпрацювати з аграріями, сільськогосподарськими товариствами. Наші вузи випускають високопрофесійних агрономів завдяки тому, що ми не відриваємося від виробництва. Ми не хочемо, щоб агрономи виховувалися Табачником, який народився і все життя прожив у місті, а зараз постійно знищує українські школи», – наголосив представник Уманського національного університету садівництва Віталій Кравченко.

Якщо розпорядження Табачника буде запущено в дію, Міністерству освіти та науки підпорядковуватиметься ще додатково 150 аграрних навчальних закладів.

«Аграрні вищі навчальні заклади мають свою специфіку навчання та практики, свої традиції та бачення. А Табачник одним махом зведе це нанівець. Це не реформаторський підхід, а руйнівний. Як Табачник може знати, як навчати «сільським» професіям, коли він народився і виріс у столиці. А більшість із 250 000 студентів аграрних ВИШів – це сільська молодь. Тому аграрна наука повинна мати окремий підхід, який уже відпрацьований і ефективно реалізовується Міністерством аграрної політики», – підкреслив представник Житомирського національного аграрного університету Іван Мартинчук.

За словами студентів, сьогодні аграрні виші – найкращі в Україні завдяки фаховому підходу до організації навчального процесу та проходження практики.

«В наших вишах організовано зустрічі відмінників навчання з представниками сільськогосподарської галузі – провідними агрохолдингами, де вони часто запрошують наших студентів на роботу. В аграрних ВИШах неможливо стати хорошим спеціалістом, не маючи відповідної практики. Тому аграрні студенти регулярно проходять практику у вітчизняних та закордонних провідних аграрних підприємствах. Ми не будемо миритися з такою ініціативою Табачника і вже починаємо піднімати в знак протесту студентів вишів зі всієї України. Наразі цей процес ми розпочали у соціальних мережах Facebook та Vkontakte», – додав представник Білоцерківського національного аграрного університету Юрій Балацький.


Додатково:

Табачник хоче посилити „ручне управління“ ректорами, - експерт ( https://euroosvita.net/?category=1&id=1249 )

У двох вузів відібрали ліцензії ( https://euroosvita.net/?category=1&id=1346 )

Дмитро Табачник хоче підпорядкувати собі медуніверситети ( https://euroosvita.net/?category=1&id=1339 )

Табачник вважає: 3 ВНЗ досить для Полтавщини ( https://euroosvita.net/?category=1&id=1344 )

Рейтинг університетів України III, IV рівнів акредитації ( https://euroosvita.net/?category=1&id=908 )

Усилий Табачника не хватило, чтобы в «Шанхайский рейтинг-2011» попал украинский вуз ( https://euroosvita.net/?category=1&id=1193 )




Огигінал новини «Аграрні студенти організували рух проти Табачника «Серп і молодь»» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1342
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php