Дмитро Табачник хоче підпорядкувати собі медуніверситети


У Кабінеті міністрів проголосовано за постанову, якою всі медичні установи освіти підпорядковуються не Міністерству охорони здоров'я, а Міністерству освіти і науки, молоді та спорту.

Про це Gazeta.ua повідомив президент Всеукраїнського лікарського товариства Олег Мусій.

«Постанова ще не вийшла, вона погоджується. Це була ініціатива Дмитра Табачника. Єдиний міністр, який не проголосував за ухвалення такої постанови - міністр охорони здоров'я. Мало того, Табачник ініціював закон "Про вищу освіту", який завис між Кабміном і адміністрацією президента. Ним закріплюється передача медичної освіти в Міносвіти», - повідомив Мусій.

За його інформацією, з набранням чинності постанови виникне проблема з клінічними базами. Зараз багато медичних кафедри знаходяться при лікарнях, і доступ до них забезпечує Міністерство охорони здоров'я.

«Якщо медуніверситети будуть підпорядковуватися Міносвіти, яке відношення ці вузи будуть мати до лікарні? Лікарня виставить рахунки за оренду приміщень, за навчання студентів чи просто не пустить їх і все. Яким чином і хто їм оплачувати рахунки за оренду лікарень? Це ж фінансування потрібно збільшити в три рази. Табачник готовий на це? А куди зникнуть університетські лікарні? Замість того, щоб зробити єдиний медичний простір, будуть існувати окремі лікарні Міносвіти. У мене, наприклад, більше половини занять з третього курсу, були в лікарнях », - зазначив експерт.

Також він повідомив, що Академію післядипломної медичної освіти переформатують у звичайних факультет. Це буде зроблено на підставі російського досвіду, яким йде зараз українська влада.

«Як можна ліквідувати академію з таким інтенсивним розвитком медицини в усьому світі? Коли кожен рік з'являється маса нових технологій, досліджень, медикаментів, хвороб. Все це перевести до банального навчання на факультеті вважаю нонсенсом. У багатьох країнах світу існують класичні університети при яких медичні факультети. Але у них немає традиції окремих медичних факультетів та медичних вузів. Медакадемія - залишок радянської системи. Я вважаю її одним з небагатьох позитивів, які нам залишилися. Навіщо руйнувати цей позитив під виглядом реформи? »- Сказав Мусій.

Він зазначив, що в Росії таке реформування не принесло нічого позитивного. За всіма показниками крім зарплат вона знаходиться приблизно на такому ж рівні, як і Україні. Зарплати російських медиків в 2-3 рази більше, але це не має ніякого відношення до навчання.


Додатково:

Виконувачем обов’язки ректора НТУУ «КПІ» призначено М.З.Згуровського ( https://euroosvita.net/?category=1&id=1299 )

Пасічник призначений т. в. о. ректора «Острозької академії» ( https://euroosvita.net/?category=1&id=1327 )

Ректор Донецького національного університету Юрій Лисенко вирішив відмовився від посади ( https://euroosvita.net/?category=1&id=1340 )

Табачник хоче посилити „ручне управління“ ректорами, - експерт ( https://euroosvita.net/?category=1&id=1249 )

Рейтинг університетів України III, IV рівнів акредитації ( https://euroosvita.net/?category=3 )

Яблука чи помаранчі, або Чому самим лише законом про вищу освіту не вирішити проблеми реформування наукової сфери? ( https://euroosvita.net/?category=1&id=1250 )

Ще декілька ВНЗ України приєдналося до Великої хартії університетів ( https://euroosvita.net/?category=1&id=1245 )




Огигінал новини «Дмитро Табачник хоче підпорядкувати собі медуніверситети» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1339
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php