Табачник хоче посилити „ручне управління“ ректорами, - експерт


Законопроект «Про вищу освіту» містить понад сотню тверджень про Міністерство освіти. Про це в інтерв’ю повідомив президент Києво-Могилянської академії Сергій Квіт.

«Як з’ясувалося, законопроект «Про вищу освіту» містить понад сотню тверджень про міністерство: що воно таке, які має права, як до нього звертатися, як воно має керувати тощо. Це — закон про міністерство! А реформа вищої освіти — це насамперед реформа університетів», — сказав С.Квіт.

Він вважає, що українські виші не потрапляють до світових рейтингів ( https://euroosvita.net/?category=7&id=1194 ) через відсутність автономії.

«Керівництво міністерства переймається тільки тим, як посилити „ручне управління“, узалежнити ректорів. Проте контрольованість університетів не корелюється з підвищенням якості освітніх послуг. Неавтономні українські університети не можуть вийти на такий рівень, щоб конкурувати у вільному режимі із західними та азіатськими університетами і посідати місця в міжнародних рейтингах», — сказав президент Могилянки.

«Саме на університети треба перекласти відповідальність за якість підготовки фахівців, якість наукових досліджень, але водночас потрібно дати в руки певні інструменти, щоб ВНЗ могли розвиватися, диверсифікувати джерела надходження матеріальних ресурсів та ін. Має бути академічна автономія. У міністерському законопроекті академічна автономія перекреслюється повністю», — сказав С.Квіт.



Додатково:

…А міністерство позбавить ліцензії ( https://euroosvita.net/?category=1&id=1509 )

Сучасна Україна переживає період серйозних випробовувань не тільки у площині освітніх реформ, але і у важкій боротьбі проти радянського та російського колоніального спадку ( https://euroosvita.net/?category=1&id=1514 )

Правила вступної кампанії-2012: експерти критикують нововведення ( https://euroosvita.net/?category=1&id=1241 )

Элита латвийских ученых учредит организацию, которая со временем станет политической партией ( https://euroosvita.net/?category=1&id=1460 )

Міністерські «ігри» з КПІ ( https://euroosvita.net/?category=1&id=1425 )




Огигінал новини «Табачник хоче посилити „ручне управління“ ректорами, - експерт» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1249
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php