Чому українська молодь їде вчитися до Польщі?


Останніми роками чимало молодих українців подається на навчання до сусідньої Польщі, де вартість навчання не дуже відрізняється від української.


В багатьох українських містах діють освітні центри, що опікуються студентами від проходження ними співбесіди до підбору їм житла та оформлення польської візи, а деякі забезпечують консультаційну підтримку протягом першого року навчання.

Киянка Ірина Левицька вивчатиме цього року соціологію комунікацій в одному з польських вишів. За словами дівчини, її привабила практична зорієнтованість навчання і можливість підробітку, а також ймовірне подальше працевлаштування у країнах ЄС.

"Насправді українські виші дуже далекі від Болонської системи, – пояснює свій вибір Ірина. – У нас, якщо ти працюєш, не завжди встигаєш навчатися. А за кордоном студент приносить довідку з роботи, і його звільняють від навчання, тож він ходить в університет два рази на тиждень".

Іноземні університети цікавляться не тільки студентами з України, а й молодими науковцями. Таким чином на навчальну програму на рік їздила Катерина Атаманова, аспірантка Донецького університету. Філолог за освітою, у Польщі вона досліджувала есеїстику для своєї кандидатської дисертації.

"Треба знати польську і треба, щоб тема роботи була якось пов’язана з Польщею, – говорить дівчина. – Річну стипендію отримали 70 осіб. Можна було писати свою докторську або кандидатську".

Така доступність навчання у Польщі зумовлена тим, що тамтешні університети відчувають нестачу своїх студентів, яку змушені перекривати іноземцями, пояснює ситуацію Іван Капелюшник, керівник освітнього відділу компанії "Програма "Європейська освіта".

За його словами, з відкриттям кордонів польська молодь їде отримувати освіту за кордоном, до країн Центральної та Західної Європи, в основному їдуть до Великої Британії.

Найвища вартість навчання за рік навчання в університетах, які компанія пропонує українським студентам, – це близько 35 тисяч гривень. Саме за такі гроші можна вивчати логістику у Вроцлаві, отримавши подвійний диплом: польського та французького вишу.

Для порівняння, рік навчання на "найдорожчих" спеціальностях Київського національного університету імені Шевченка – правознавстві та міжнародних відносинах – цього року становить 30 тисяч.

Україна, в свою чергу, нестачі студентів загалом не відчуває, тож зацікавленням абітурієнтів іноземними вишами не переймається.

Директор департаменту вищої освіти Міністерства освіти і науки, молоді та спорту Ярослав Болюбаш зазначив: "Тут трагедії нема. Ми – суспільство відкрите. Наші співвітчизники все одно повертаються: якщо не фізично, то вони будуть духовно тут. Якщо виїжджають розумні діти, вони рекламують інтелектуальний потенціал України".

Інтерес до закордонних університетів він не пов’язує з якістю освіти в Україні. Інше питання – чи зможе молодий спеціаліст після будь-якого вишу тут працювати.




Огигінал новини «Чому українська молодь їде вчитися до Польщі?» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1206
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php