Перше вересня дорожче, ніж зарплата вчителя


Вперше до першого класу – хвилюючий день у житті кожного школяра, до того ж визначна подія для усієї родини.


Першокласник - майже, як дівчина на виданні. Хочеться одягнути його в усе найкраще, щоб малюк був наче з картинки.

Аби відчути увесь передвересневий клопіт, я провела вихідні з батьками першокласниці і взяла участь у виснажливому базарно-канцтоварному марафоні.


Пункт перший – детальний список покупок


Збори почалися зі списку, розповідаються батьки 6-річної Оксанки - Валентина та Олексій Григоряки. Над ним довелося ретельно попрацювати, узявши рекомендації вчителя молодший класів.

Перше запитання, яке необхідно було вирішити, – куди саме вирушити за покупками, чи варто їхати на Калинівський ринок у пошуках нижчих цін, чи усе можна придбати у місті? Друга дилема – чи брати із собою дитину. З одного боку, майбутній школяр – центр усієї події і має безпосередньо взяти участь у цьому процесі. З іншого – дитину можна і вберегти від такого тривалого і виснажливого шопінгу, спокійно зняти вдома мірки і купити усе необхідне на свій розсуд. Натомість, Оксанка виявила бажання бути присутньою і особисто долучитися до усього творчого процесу.

У суботу, близько десятої ранку, узявши детальний список і, звісно, товстий гаманець, мати, батько і донька відправилися у похід. Вирішили їхати на "Калинку".

Дешеві товари купують рідко


На Калинівському ринку у серпневі дні справжній передшкільний ажіотаж. Тут важко навіть пересуватися. Одразу помітно, що ціни суттєво не відрізняються від магазинів міста. Є сенс хіба що купувати зошити чи обкладинки гцртом, - так дещо все ж таки вдасться зекономити. Інший плюс ринку - усе необхідне зібрано в одному місці.

Увесь асортимент помітно коливається у цінах. Будь-який пункт зі списку можна придбати утричі дорожчим чи дешевшим. Приміром, вартість рюкзаків починається від 100 гривень, проте може сягати і 400, найдешевший пенал можна купити за п’ять, проте є і за 50 - з безліччю відділень та дорогою «начинкою». Тож при бажанні можна зібрати такий собі економ-варіант, утім, продавці зауважують, що найдешевший товар майже не купують, мовляв, хочуть мати якість. З їхніх слів, у ранці, що коштує 100-150 гривень, книжки не проносиш і півроку. До того ж, збираючи дитину до школи, а особливо до першого класу, завжди хочеться обрати для неї усе найкраще.

Перші дві години - 600 гривень


Розпочали зі шкільної форми. Мати розповіла, що розраховувала купити сарафан за 200-250 гривень. Вартість форми починаються від 150, проте помірявши найдешевший варіант, батьки чітко вирішили, що економити не будуть. За таку ціну пропонують лише чисту синтетику, а вже від 250 починається форма з натуральних тканин, чи 50% шерсті. Паралельно розпитую вартість костюмів і на хлопчика.

Найдешевший також коштує 150-170 гривень, найдорожчий близько 350. Водночас маленькі костюми на дівчат-першокласниць сягають 650 і навіть 700 гривень. Натомість, наша героїня зупинилася на комплекті «трійка» за 300.

Вибір форми без урахування дороги, тривав майже півтори години. Ще хвилин сорок витратили на вибір взуття – придбали туфлі за 200 гривень, а також для повного комплекту додали білі колготи за 25, шкарпетки і ще одну святкову блузку (на зміну), на яку витратили ще 100 гривень. Тож вбрання до першого вересня було повністю готовим, проте час вже перевалив за полудень, встановилася неймовірна спека, а гаманець схуд на 635 гривень. Оксанка витримала усі примірки гідно, активно беручи участь в обговоренні кожного костюма. Першим не витримав батько. У нього з’явилися невідкладні справи і він з полегшенням покинув «базарне пекло».

Канцтовари нехай дитина обирає сама


Надалі нас чекав рейд по канцтовари. Тут Оксанці надали повну свободу – вона сама обирала зошити і папки улюблених кольорів та з картинками, які їй найбільше подобалися. Довго роздивлялася щоденники і, врешті, зупинилася на кольоровій книжці у твердій обкладинці, що вартувала 25 гривень. Хоча простіший щоденник можна було придбати і за 8, мати не заперечувала. Каже, що шкільна приладдя має подобатися доньці, можливо, і вчитися буде краще. До другої години дня, з гаманця непомітно зникло ще 150 гривень.

На черзі був вибір портфеля, проте до обіду Оксанка вже зовсім втомилася і зголодніла. Довелося іти до кафе - перекусити і перепочити. Ще година пошуків минула безрезультатно. Обрати рюкзак, за словами матері, дуже відповідально – він має бути міцним і зручним на плечах, до того ж може прослужити не один рік, у той час як з першої шкільної форми дитина може вирости вже до весни. Мабуть, втома таки далася взнаки і решту покупок довелося перенести на наступний день.

Починати підготовку до школи треба ще з весни


У неділю вже у магазині Оксанці придбали якісний портфель (200 гривень), спортивну форму (170 гривень) та кросівки (200 гривень), спеціальну сумку для неї (75 гривень), а також банти та шпильки для волосся. Оскільки школа – перший крок до дорослого життя і у дівчинки з’являться перші кишенькові гроші, їй придбали також дитячий гаманець та годинничок.

Зробивши остаточні підрахунки, бачимо, що вихідні обійшлися родині більше, ніж у два прожиткові мінімуми. Крім того вони заздалегідь облаштували для дитини робоче місце – придбали їй письмовий стіл та стілець. Пані Валентина зазначає, що була готова до таких витрат, проте батькам, у кого весь цей процес іще попереду, радить займатися підготовкою поступово, потягом усього літа. Так буде легше і вам і дитині, до того ж удар по гаманцю буде не таким відчутним.

Ірина БЄЛОВА



Огигінал новини «Перше вересня дорожче, ніж зарплата вчителя» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1190
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php