Вступні маршрути абітурієнтів: українці бажають навчатись на "гуманітарному" бюджеті


Попередній аналіз прийому заяв на вступ від абітурієнтів свідчить про те, що молодь не відреагувала на стратегічні задуми держави, щодо регулювання обсягів підготовки кадрів для потреб економіки.


Слід зазначити, що головним трендом цьогорічної вступної кампанії є скорочення державного замовлення на деякі "гуманітарні" напрями підготовки.

Метою ідеї було скорочення державного фінансування напрямів підготовки кадрів окремих спеціальностей, якими на думку фахівців освітнього відомства перенасичений ринок праці. Зокрема в опалу потрапили напрями підготовки фахівців з економічних, юридичних, управлінських спеціальностей.

Перекоси ринку праці, у міністерстві пропонували вирішувати шляхом стимулювання абітурієнтів щодо "непопулярних" напрямів, в т.ч. можливістю отримання додаткових балів за навчання на підготовчих курсах при вступі на інженерно-технічні та природничо-математичні напрями.

Однак "ручне" регулювання поки істотно не змінило "вступні маршрути" цьогорічних абітурієнтів. Гуманітарні напрями є надзвичайно популярними у 2011 році.

Станом на 27 липня, за даними інформаційної системи "Конкурс", ситуація виглядає наступним чином.

Національний університет "Львівська політехніка", який є лідером вступної кампанії за кількістю поданих заяв, на напрям підготовки "Філологія" має 782 заяви, що майже вдвічі більше за минулорічні показники, а на напрям "Електротехніка та електротехнології" - 352 заяви (у 2010 році – 324).

Національний технічний університет України "КПІ", на напрям підготовки "Філологія" (англійська мова) отримав 996 заяв, а на "Мікро- та наноелектроніка" - 250. При цьому, обсяг державного замовлення на "Мікро- та наноелектроніка" – 68 місць, а на англійську філологію – 22.

Подібні тенденції помітні і у регіональних профільних вищих навчальних закладах.

Наприклад, Херсонський національний технічний університет (ХНТУ), цьогоріч, на напрям підготовки "Інженерна механіка" має лише 42 заяви на 188 ліцензійних місць, з яких 20 є бюджетними.

У той же час, на напрям підготовки "Дизайн", де так само 20 бюджетних місць, а ліцензійних – 44, ХНТУ має 56 заяв, на філологію ("Переклад") 50 ліцензійних місць, з яких 20 бюджетних – 124 заяви.

Загалом, тенденція до збільшення кількості заяв на напрями "без математики" у технічні вузи зберігається, незалежно від розміру та статусу навчального закладу.

Попри відсутність бюджетних місць, аналогічні тенденції набору абітурієнтів фіксують і провідні навчальні заклади недержавного сектору.

Так, за словами директора департаменту зв’язків з громадськістю Університету "КРОК" Костянтина Чабали, кількість заяв вступників на перший курс денної форми навчання дещо менша за минулорічні показники.

"У той же час – істотно збільшилась кількість вступників "гуманітарних" спеціальностей на перший курс заочної форми навчання. Таке збільшення відбувається, в основному, за рахунок випускників минулих років та студентів денної форми навчання, які бажають отримати другу освіту", - зазначає фахівець.

Загалом, така прихильність українців до гуманітарних напрямів, вочевидь потребує більш ґрунтовного аналізу. Значну роль, в цьому, має відігравати спільна взаємодія представників середньої та вищої школи на етапі формування професійного світогляду молодої людини.

"Наш університет щорічно проводить профорієнтаційні заходи для старшокласників, головною метою яких є профорієнтація школярів шляхом їх спілкування зі спеціалістами-практиками різних професій. Адже свідомий вибір професійного шляху значно розширить можливості повноцінної реалізації випускників вищих навчальних закладів", - зазначає К.Чабала.

Скоріше за все, цьогорічні тенденції щодо вибору абітурієнтами майбутньої професії відображають стале суспільне уявлення про те, що наявність вищої освіти, за можливості - отриманої за рахунок держави, є кращим вибором, аніж отримання тієї освіти, яка надасть можливість успішної професійної реалізації.




Огигінал новини «Вступні маршрути абітурієнтів: українці бажають навчатись на "гуманітарному" бюджеті» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1173
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php