Строки вступної кампанії 2011 року


Формування рейтингового списку абітурієнтів, строки прийому заяв та документів, а також строки конкурсного відбору та строки зарахування на навчання у 2011 році.


Вступ до вищих навчальних закладів відбувається на підставі чинних Умов прийому до вищих навчальних закладів (далі – Умови прийому), що затверджені Наказом МОН № 961 від 19.10.10 року.

У 2011 році абітурієнти мають право подати документи до 5 вищих навчальних закладів та на 3 спеціальності в кожному з них (всього 15 спеціальностей).

Початок прийому документів. Вступна кампанія 2011 року розпочинається 1 липня. З цього дня вищі навчальні заклади України зобов’язані приймати від абітурієнтів документи для вступу.

Закінчення прийому документів. Прийом документів від осіб, які для вступу на навчання мають проходити творчі конкурси у вищих навчальних закладах закінчується 17 липня. Самі ж творчі конкурси проводяться у декілька сесій з 10 липня до 31 липня.

Прийом документів від осіб, які мають складати вступні екзамени у вищих навчальних закладах, закінчується 22 липня. Вступні екзамени проводяться з 23 липня до 31 липня.

Прийом документів від усіх інших абітурієнтів, які вступають до вузів на базі повної загальної середньої освіти та сертифікатів ЗНО, закінчується 31 липня.

Формування вузом рейтингового списку абітурієнтів


Після того, як всі абітурієнти подадуть документи до вузів України – формується рейтинговий список. Рейтинговий список – це список всіх абітурієнтів, які подали документи до вищого навчального закладу, із зазначенням рейтингового бала та рейтингового місця кожного абітурієнта. Такий список формується у кожному вузів та за кожною спеціальністю.

Перший рейтинговий список, із зазначенням осіб рекомендованих для зарахування до вузу на бюджетну форму навчання, оприлюднюється 1 серпня ("перша хвиля"). Після цього у абітурієнтів буде 5 днів (до 5-го серпня включно) для того щоб подати оригінали документів до того вузу де вони рекомендовані до зарахування.

6 серпня рейтингові списки мають оновитися ("друга хвиля"), з них будуть виключені особи, які не подали, в період з 1 по 5 серпня, оригінали документів до вузу. У результаті їх місця займуть абітурієнти, які знаходились нижче у списку та сформується другий рейтинговий список з усіх спеціальностей в усіх вузах України.

Ті абітурієнти, які з’явились у другому рейтинговому списку, матимуть два дні (6 та 7 серпня) для того, щоб подати оригінали документів до вузу.

8 серпня, всі вузи України мають втретє оприлюднити рейтингові списки ("третя хвиля"), знову виключивши з нього абітурієнтів, які не подали оригінали своїх документів протягом 6 та 7 серпня. У результаті до нового рейтингового списку знову мають увійти абітурієнти, які знаходились нижче за списком. Якщо такі абітурієнти з’являться у списку, у них також буде 2 дні (8 та 9 серпня) для того щоби подати оригінали документів.

10 серпня вузи мають видати накази про зарахування абітурієнтів на бюджет.

Відтак, приймальні комісії вищих навчальних закладів прийматимуть рішення про рекомендування до зарахування на навчання на місця державного замовлення у три етапи: у перший, шостий та восьмий дні після останнього дня прийому заяв (п.16.2. Умов прийому), тобто 1-го, 6-го та 8-го серпня 2011 року. І в усі ці дні абітурієнт має можливість опинитись у списку рекомендованих для зарахування на бюджет.

При цьому, рішення приймальної комісії вузу про рекомендування до зарахування оприлюднюється в день його прийняття (п.16.3. Умов прийому). Тобто вузи мають обов’язково 1-го, 6-го та 8-го серпня 2011 року оприлюднити списки рекомендованих до зарахування. Слід зазначити що, Умовами прийому не визначено час оприлюднення рейтингових списків, а це означає, що вузи можуть оприлюднити їх у вечорі 6-го та 8-го серпня, що фактично залишить абітурієнтам другої та третьої "хвилі" один день для подання оригіналів документів.

Оприлюднення рейтингових списків


Рейтингові списки вступників оприлюднюються шляхом їх розміщення на інформаційних стендах приймальної комісії та веб-сайтах вищих навчальних закладів із зазначенням категорій списку. Ці списки оновлюються при внесенні змін протягом строку проведення конкурсного відбору (відповідно 6-го та 8-го серпня).

Однак, згідно з Умовами прийому (п.16.4.), офіційним повідомленням про надання рекомендацій до зарахування (тобто офіційним оприлюдненням рейтингового списку) вважається оприлюднення відповідного рішення на стендах приймальної комісії вищого навчального закладу.

Це означає, наприклад, що якщо рейтинговий список, розміщений в Інтернеті, не буде співпадати з рейтинговим списком на стенді, вищий навчальний заклад не буде нести за це ніякої відповідальності, оскільки це не є порушенням Умов прийому.

В тому ж пункті Умов прийому зазначено, що рекомендованим до зарахування вступникам можуть надсилатись повідомлення засобами електронного та мобільного зв’язку відповідно до правил прийому до вищого навчального закладу, але це не означає, що вас обов’язково повідомлять про те, що ви потрапили у список рекомендованих до зарахування.

Рейтинговий список для контрактників


Після того як відбудеться зарахування на бюджетну форму навчання, тобто починаючи з 10 серпня, розпочнеться зарахування абітурієнтів на контрактну форму навчання, яке триватиме до 25 серпня 2011 року. Принцип формування рейтингового списку для контрактників залишається таким самим, як і на бюджет.

Тобто 10 серпня 2011 року у кожному вузі має з’явитися рейтинговий список для осіб, які рекомендовані для зарахування на навчання на контрактній формі. Строки виконання умов для зарахування за кошти юридичних та фізичних осіб необхідно уточнювати у конкретному вищому навчальному закладі, оскільки вони встановлюються його приймальною комісією.

Рейтинговий список для окремих категорій вступників


Також слід зазначити, що рейтинговий список вступників формується за окремими категоріями в такій послідовності: вступники, які мають право на зарахування поза конкурсом, вступники, рекомендовані до зарахування за результатами співбесіди, учасники міжнародних олімпіад, вступники, які зараховуються за конкурсом.

Строки прийому для заочників


Строки прийому заяв та документів на навчання без відриву від виробництва (вечірнє, заочне, екстернат) визначаються правилами прийому до вищого навчального закладу і становлять не більше 30 днів. Зарахування проводиться не пізніше ніж через 15 днів після завершення прийому заяв та документів, протягом яких проводиться конкурсний відбір.



Огигінал новини «Строки вступної кампанії 2011 року» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1132
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php